Numai cinci proiecte, toate din domeniul energiilor regenerabile, au beneficiat până acum de fondurile europene pe care România le are la dispoziţie în perioada 2007-2013 pentru investiţii în sectorul energetic.Unul dintre acestea aparţine Primăriei Beius. Dintr-un total de 725 de milioane de euro alocate în acest interval, până acum au fost efectuate plăţi de numai 19 milioane de lei (circa 4,5 milioane de euro), ceea ce echivalează cu o rată de absorbţie de 0,6% la finalul anului 2010. Din totalul de 725 de milioane de euro alocaţi pentru creşterea eficienţei energetice şi a securităţii furnizării în contextul combaterii schimbărilor climatice, 638 de milioane de euro sunt fonduri europene, restul de 87 de milioane de euro fiind contribuţia din bugetul naţional.
Proiectul „Beiuşul geotermal ” este finanţat în cadrul Programului Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice” – „Sprijinirea investiţiilor în modernizarea şi realizarea de noi capacităţi de producere a energiei electrice şi termice, prin valorificarea resurselor energetice regenerabile”.Valoarea proiectului este de 16,6 milioane lei. În urma acestei incvestiţii, municipiul Beiuş a devenit oraşul cu cea mai ieftină energie din ţară, 77lei/Gcal, preţ care urma să fie menţinut şapte ani, durata de implementare a proiectului fiind de doi ani. De asltfel, primarul Beiuşului consideră că acest proiect este cea mai importantă realizare a sa în anul care a trecut.
Proiecte multe
Sumele atrase sunt surprinzător de mici. Aceasta în condiţiile în care atât administraţiile, cât şi firmele sunt atrase de posibilitatea de a produce energie din surse regenerabile. Spre exemplu, Primăria Oşorhei a depus de aproximativ un an un proiect pentru a produce energie electrică în cadrul unui parc fotovoltaic, dar primarul Ionel Popa consideră ca proiectul are şanse mai mare să fie realizat în cadrul unui parteneriat public privat decât să obţină finanţare pe Fondul de Mediu. Tot pe o investiţie privată mizează şi Primăria Beiuş în producerea de biomasă. O altă firmă privată ar urma să înceapă, în această primăvară investiţia în parcul eolian din Borod.
V.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!