Primăria și Consiliul Local al Municipiului Beiuș au organizat o serie de manifestări dedicate eliberării Beiușului de către Armata Română. Se întâmpla pe 19 aprilie, în urmă cu un secol.
„La 19 aprilie 1919, ostaşii valahi, sub conducerea colonelului Gheorghe Rasoviceanu, au intrat triumfal în Beiuş. De aici, au pornit spre Ungaria bolşevică, având sarcina să înăbuşe răspândirea ciumei roşii în centrul Europei. Dar după 100 de ani, Ziua municipiului Beiuş a căpătat şi alte conotaţii, o dovadă a faptului că încrâncenarea din urmă cu un secol trebuie înlocuită azi de iertare’’, a spus primarul Petru Mlendea-Căluș, conform newsbihor.ro.
„… nu știu dacă primul soldat pe care l-am văzut era călare pe un cal alb, așa cum l-am văzut între icoane, în casa tatii la Beiuș, pe Mihai Viteazul, dar mulți din cei care au urmat maiorul Razoviceanu, după câte am înțeles, erau moți de-ai lui Horea și Avram Iancu, și încă în opinci, dar cu puști mitraliere în mâini” spunea Titus Roșu.
Această atmosferă, dar și slujbe în memoria martirilor au dominat Beiușul în zi de sărbătoare. Martirii Bihorului, Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș au fost uciși în noaptea de 3 spre 4 aprilie 1919 la Lunca, cu numai două săptămâni înainte de eliberarea Beiuşului de către regimentele de voluntari ardeleni și armata română.
Foștii avocați beiușeni, au fost ridicați de acasă de o bandă de secui bolşevizaţi şi duși într-o direcţie necunoscută. Despre soarta lor nu s-a știut nimic timp de câteva săptămâni, perioadă cât au fost daţi dispăruţi. Ambii au fost găsiţi fără viață şi neîngropaţi, după ce fuseseră torturaţi cu bestialitate, aruncaţi în pârâul Vărzarilor din satul Lunca, la cca 25 km de Beiuş, lângă Ştei.
Trupurile celor doi martiri români au fost recuperate de către familii, iar în ziua de 25 aprilie 1919 au fost înmormântați în Cimitirul din deal, la Beiuș.
Citiți principiile noastre de moderare aici!