Activitatea face parte din proiectul omonim Erasmus+, acțiunea cheie 1 – Proiecte de mobilitate, domeniul tineret, proiect al Asociației Avram Iancu Beiuș.
Astfel în cursul zilei de 14 octombrie au sosit la Beiuș doi lucrători de tineret din Grecia, 1 din Italia, 4 din Spania, 3 din Ungaria, 7 din Bulgaria și 7 din România.
În dimineața zilei de luni, la Bustul Crăișorului din Parcul central al Municipiului Beiuș, beiușenii – membri ai Asociației Avram Iancu și reprezentanți ai autorităților locale – le-au făcut o primire călduroasă oaspeților europeni, prin intonarea de către Corala Beiusensis a Imnurilor Europei, României și a Asociației Avram Iancu Beiuș, prin cuvinte de suflet adresate de către Viorel Ianc, președintele AIA și Petru Mlendea, primarul municipiului. Fiecare delegație a fost însoțită de câte un tânăr în straie populare bihorenești, purtând steagul țării respective. A urmat obișnuita poză la bustul Crăișorului și apoi deplasarea la Colegiul Național Samuil Vulcan, unde se derulează o parte dintre activitățile seminarului.
În cadru de poveste
Dacă agenda a prevăzut pentru luni activități de spargere a gheții, de team building, de piața organizațiilor – în care fiecare dintre parteneri își prezintă punctele tari și punctele slabe ale organizațiilor lor, a doua zi a fost dedicată exercițiilor de comunicare, exemplelor de bună practică, moduri de a atrage tinerii în acțiuni de voluntariat și o întâlnire cu autoritățile locale din zona Beiușului într-un cadru de poveste de toamnă, pe Valea Sohodolului.
Ziua a treia este dedicată promovării cetățeniei europene, sensibilizării privind importanța participării la alegeri, urmată de două sesiuni ICT privind rolul și modul în care se pot folosi rețelele sociale pentru promovarea activității organizațiilor, realizarea de materiale promoționale, transmiterea de mesaje de promovare a valorilor europene.
Fiind Anul Internațional al Patrimoniului, ziua de joi debutează cu o activitate cu elevii de gimnaziu din școlile din Țara Beiușului, selectați cu grijă în urma unui interviu. Activitatea are ca scop promovarea unor elemente ce fac parte din patrimoniul cultural și natural al lumii. Ziua continuă cu vizita la Oradea, pentru a descoperi patrimoniul Art Nouveau care a favorizat intrarea Municipiului Oradea în circuitul european al acestei arhitecturi.
Ultima zi este dedicată evaluării și creionării unor idei de proiecte de viitor care să ajute comunitățile locale din care provin participanții. „ Dacă le-a plăcut experiența lor pe tărâmurile bihorene, vom afla la întoarcerea lor în țările natale, din activitățile de diseminare desfășurate”, spune Claudia Buran, reprezentant al Asociației Avram Iancu Beiuș.
Citiți principiile noastre de moderare aici!