A fost finalizat proiectul ce viza lucrările de intervenție în vederea creșterii performanței energetice la Spitalul Municipal „Episcop Nicolae Popoviciu” din Beiuș. Un proiect început în mandatul managerului Vesa și finalizat în mandatul managerului Claudiu Lupău.
„Valoarea totală a proiectului este de aproximariv 12,5 milioane de lei, din care contribuția municipiului Beiuș este de 250.570 de lei. Este un proiect derulat prin Programul Operațional Regional 2014-2020”, după cum a explicat responsabilul de proiect, Simona Petruș, în cadrul unei conferințe de presă ocazionată de finalizarea proiectului.
[eadvert]
La eveniment au participat și fostul responsabil de proiect, Beatrice Șerb, managerul spitalului, Claudiu Lupău, directorul medical Angela Ciuciu, inginerii Călin Teheșiu și Cristi Drăgoi, precum și primarul Beiușului, Gabriel Popa. Managerul Claudiu Lupău spune că, din perspectiva sa, acest proiect va aduce beneficii pe termen lung, mediu și scurt.
Pe termen lung, managerul consideră că panourile fotovoltaice, care asigură 10-15% din consumul spitalului, își vor justifica investiția. La beneficiile pe termen scurt, Claudiu Lupău a vorbit despre reabilitarea electrică a spitalului, realizată prin proiect, deoarece vechea rețea era învechită și subdimensionată.
„Prin această investiție s-a redus inclusiv riscul de incendii. Plus că spitalul a fost dotat cu multă apartură nouă, care cu vechea instalație, probabil că nu putea funcționa, solicitând-o foarte mult. Prin schimbarea instalației termice, pacienții vor resimți creșterea calității condițiilor hoteliere”, a explicat managerul Spitalului din Beiuș beneficiile pe care le va aduce această investiție.
Au fost numai cuvinte de laudă, inclusiv pentru constructorii care au materializat proiectul, lucrările având loc în condiții speciale de pandemie. Felicitări au venit și din partea primarului Gabriel Popa, iar acestea s-au adresat inclusiv echipei de proiect pentru seriozitate și atenție, suma cu care s-a lucrat fiind una considerabilă. Primarul a vorbit despre perspectivele de a moderniza prin proiecte europene și interiorul spitalului și de a-l dota „astfel încât să funcționeze la parametri opțimi, spre beneficiul celor 120.000 de locuitori din Țara Beiușului pe care îi deservește spitalul”.
La capitolul „Rezultatele proiectului”, au fost prezentate: reducerea gazelor cu efect de seră, scăderea anuală estimată fiind de 19,40 echivalent tone de CO2, scăderea consumului anual de energie primară a clădirilor publice cu 1.429.314 kW/an, scăderea consumului anual de energie primară cu 108,50 kwh/m2/an, scăderea consumului anual de energie finală în clădirile publice din surse neregenerabile cu 33.910 Tep.
Citiți principiile noastre de moderare aici!