„Voi iniția și voi face pașii necesari pentru realizarea unui referendum de ieșire a Beiușului din asocierea cu ADI Aparegio”. Este anunțul public al consilierului local USR Beiuș Emil Popa, după o ședință maraton, întinsă pe parcursul a patru ore, în care s-a discutat despre majorarea prețului la gigacalorie cu 70% și despre o primă majorare a prețului la apă canal cu 25%. „Adio ADI Aparegio! Vrem și putem să avem la Beiuș serviciul de apă-canal mai ieftin”, e titlul și tema demersului întreprins de consilierul Emil Popa.
Acesta a demarat în prealabil o campaniei prin care insista ca aleșii din Beiuș să nu voteze majorarea de prețuri, fiindcă aceasta poate deveni operațională, la cererea furnizorilor, doar cu votul CL. Emil Popa a explicat pe larg de ce a votat împotriva majorării prețului, solicitată de Compania de Apă Oradea. Beiușul a intrat în Aparegio cu mai bine de un deceniu în urmă.
[eadvert]
Moment din care, spune consilierul, din acest parteneriat, Beiușul s-a trezit cu prețuri mărite, fără a beneficia de nimic în plus.
„Au trecut ani de zile până la primele investiții mai consistente, dar cu tarife de Oradea. Creșterea prețului cu 25% este justificată de majorarea tarifului la energie electrică. Problema este că, voit sau din management prost, conducerea de la Oradea a obținut un tarif foarte mare la achiziția energiei. Mai mult, în documentele justificative depuse pentru aprobarea tarifului la ANRSC, s-a prezentat ca perioadă de calcul august-decembrie 2021! Adică înainte de majorările de la 1 ianuarie 2022! Mai plastic, pe înțeles, pe piață sunt acum o mulțime de furnizori, cu prețuri de la (să zicem) 1 leu, până la 10 lei. Tu, CAO, mare consumator, care ai putea negocia un preț mai bun cumpărând o cantitate mai mare, cumperi totuși cu 9 lei. Întrebând cu cât au cumpărat megawattul, am rămas uimit să aflu că a fost la peste 1.500 de lei, în timp ce, de exemplu, Primăria Beiuș, mult mai mic consumator, a făcut contract la puțin peste 1.000 de lei/megawatt! Așadar cei de la Compania de Apă Oradea ori sunt foarte slabi negociatori, ori fură pe rupte și noi urmează să plătim”, e poziția consilierului USR Beiuș.
Majorările la tariful pentru apă-canal nu se opresc aici, în iunie acestea urmând să crească, cu rata inflației, care se anticipează că va fi de peste 10%. „Urmează o altă scumpire, pentru că perioada luată în calcul la majorarea de acum a tarifului a fost perioada august – decembrie 2021. Nici nu e bine să te gândești ce va fi când se calculează perioada ianuarie – iunie 2022, cu prețul la energie foarte mare, încă un motiv de majorare pentru cineva neinteresat să cumpere curentul ieftin, ca să țină prețurile jos”, explică Emil Popa demersul său. Consilierul crede că așa-numita cheie de repartiție a cheltuielilor e ținută secretă, pentru ca beiușenii să nu afle în ce procent suportă cheltuielile centrale, cu scopul de a preveni o concluzie: „că nu se merită să mai fim în această asociere păguboasă”.
Beiușeanul e iritat de atitudinea de superioritate afișată de „cei cu aere de la Oradea, care au strâmbat din nas la solicitarea informațiilor financiare și au spus că nu sunt obligați să le ofere consilierilor cu 8 clase de la Beiuș. Iar noi le plătim salariile babane”.
Scandalizat de-a dreptul e consilierul Emil Popa e scandalizat de-a dreptul pentru că în loc de răspuns la întrebarea „dacă scade prețul energiei, CAO va scădea tariful?” , a primit un „zâmbet ironic”. „Zâmbetul mi-a transmis mesajul: Doar n-om fi proști! Unde ai mai văzut să scadă prețurile în România?”
„Suntem în risc de a rămâne fără apă”
Alesul USR Beiuș vorbește și despre dubla măsură din cadrul CAO aplicată la Beiuș, în raport cu Oradea.
„La Beiuș se fac reduceri de personal pentru economie, la Oradea se fac angajări cu duiumul. Și n-ar fi o problemă dacă o parte însemnată din cheltuieli nu este repartizată beiușenilor. Adică noi plătim salarii unora de la Oradea, în timp ce suntem presați să facem reduceri de personal. Suntem în risc de a rămâne fără apă în orice moment, pentru că la nivel local nu se poate lua nicio decizie fără aprobarea șefilor de la centru. Adică dacă se sparge o țeavă, trebuie așteptat ca să vină aprobarea să se cumpere piesa, de unde și când vrea Oradea, în timp ce noi îi înjurăm pe ai noștri că nu vine apa”.
Nu în ultimul rând, Emil Popa consideră că CL Beiuș a fost sfidat de directorul CAO, care la invitația acestuia de a veni în ședință, și-a trimis subordonații.
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară APAREGIO Oradea s-a constituit în data de 18.02.2008. Membrii fondatori ai asociatiei sunt: Judetul Bihor, Oradea, Beiuș, Nucet, Vașcău, Biharia, Comuna Borș, Ceica, Cetariu, Copăcel, Drăgești, Girișu de Criș, Hidișelu de Sus, Ineu, Lăzăreni, Nojorid, Oșorhei, Paleu, Săcădat, Sânmartin, Sântandrei, Tinca, Toboliu.
Asociația s-a constituit în scopul reglementării, înființării, organizării, finanțării, exploatării, monitorizării și gestionării în comun a serviciului de alimentare cu apa și de canalizare, pe raza de competență a unităților administrativ-teritoriale membre, precum și pentru realizarea în comun a unor proiecte de investiții publice de interes zonal sau regional.
Un alt punct din ședința maraton a fost realizarea unui protocol între Primărie, Transgex și CAO, pentru ca în următorii doi ani să nu se taxeze la canalizare apa deversată și care ar trebui captată în rețeaua de retur la Transgex. În acest sens, se vor face investiții pentru extinderea rețelei de retur.
Trimite articolul
XBeiusenii sa asfalteze strazile orasului intai, unele arata, ca dupa bombardament. Rusine!
tati linistiti, dragi beiuseni… Pe afisul cu mutra lui asta, apare 28.02.2002. Deci, posterul e de vreo 20 ani :))))