Scopul acestor investiții de la Spitalul „Episcop Nicolae Popoviciu” este de a transforma unitatea dintr-un spital de tranzit către Oradea, într-o unitate nouă, cu dotări moderne și condiții performante de diagnosticare. Aparatură de telemedicină în valoare de peste 1,1 milioane de lei, printr-un proiect al Consiliului Județean Bihor.
La care se adaugă, după spusele primarului Petru Mlendea, „prin concursul doamnei ministru Pintea, suma de 3 milioane de lei pentru achiziționarea de aparatură: computer tomograf, aparatură de radiodiagnostic, automate pentru analize de laborator, care sunt deja licitate”. Plus investiții din bugetul local, cu scopul de a îmbunătăți condițiile generale din spital: construcția unui rezervor de apă la Staționar II, în valoare de 270.000 de lei, construcția unei clădiri administrativ-funcționale P+E, pentru farmacia spitalului și birouri, în valoare de 860.000 de lei, relocarea bucătăriei spitalului, care a costat 205.000 de lei și amenajări spații interioare, în valoare de 860.000 de lei.
Recent a fost adăugată o investiție de peste 12 milioane de lei, prin Programul Operațional Regional, pentru lucrări de intervenție în vederea creșterii performanței energetice.
„Totalul acestor sume investite ar putea reprezenta bugetul municipiului Beiuș pe un an și jumătate”, spune primarul Beiușului, Petru Mlendea.
Investiție de 12 milioane de lei în Spitalul Beiuș
A demarat proiectul ”Lucrări de intervenție în vederea creșterii performanței energetice la Spitalul Municipal „Episcop Nicolae Popoviciu”. În această săptămână, la Primăria Beiuș a fost semnat contractul de finanțare a lucrărilor. Valoarea totală a proiectului este 12.587.175,52 de lei, suma nerambursabilă solicitată fiind de 12.335.432,01 de lei.
Proiectul este derulat în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară ”Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon”, operațiunea ”Creșterea eficienței energetice în clădirile rezidențiale, clădirile publice și sistemele de iluminat public, îndeosebi a celor care înregistrază consumuri energetice mari”.
„Dacă în urmă cu doi ani, odată cu schimbarea managerului de spital, ai fi spus cuiva că în toamna anului 2019 vei avea la Beiuș aparatură radiologică de telemedicină și computer tomograf, nu ar fi crezut. Împreună cu noul manager, dr. Vesa Sorin Luigi, sfătuiți de dr. Carp Gheorghe, manager al Spitalului Județean Bihor, ne făceam o strategie pentru a transforma spitalul din Beiuș dintr-un spital de tranzit către Oradea, într-o unitate nouă, cu dotări moderne și condiții performante de diagnosticare și tratament pentru orice pacient”, a explicat primarul Beiușului, Petru Mlendea, etapele parcurse pentru a moderniza spitalul din localitate.
Spitalul „Episcop Nicolae Popoviciu” a fost înscris în proiectul CJ Bihor și a fost inclus la capitolul dotări cu aparatură de telemedicină, în valoare 1.136.520 de lei. „Totodată, am investit din bugetul local sume destinate pentru îmbunătățirea condițiilor generale din spital, cum ar fi construcția unui rezervor de apă la Staționar II, în valoare de 270.000 de lei, construcția unei clădiri administrativ-funcționale P+E, pentru farmacia spitalului și birouri, în valoare de 860.000 de lei, relocarea bucătăriei spitalului, care a costat 205.000 de lei și amenajări de spații interioare, în valoare de 860.000 de lei.
De asemenea, am primit din partea Ministerului Sănătății, prin concursul doamnei ministru Pintea, suma de 3 milioane de lei pentru achiziționarea de aparatură: computer tomograf, aparatură de radiodiagnostic, automate pentru analize de laborator, care sunt deja licitate. Acestea vor fi montate în spațiile construite sau reamenajate din fonduri economisite de Spitalul Beiuș. Pentru a face o comparație elocventă, totalul acestor sume investite ar putea reprezenta bugetul municipiului Beiuș pe un an și jumătate”, a declarat primarul Petru Mlendea.
Acest bilanț al investițiilor de la Spitalul „Episcop Nicolae Popoviciu” a fost realizat cu prilejul semnării contractului prin care se execută lucrări de intervenție în vederea creșterii performanței energetice. Lucrările urmează să fie realizate de către asocierea de firme S.C. Kesz Construcții România S.R.L. – S.C. Bol Internațional Consulting S.R.L. – S.C. Lisscom S.R.L.
„Obiectivul principal al proiectului constă în creșterea eficienței energetice a Spitalului Municipal «Episcop Nicolae Popoviciu» din Beiuș, Staționar I, compus din clădirea veche și corpul adăugat. Prin implementarea acestui proiect, estimăm scăderea anuală a gazelor cu efect de seră cu minimum 40 la sută, scăderea consumului de energie primară cu minimum 70 la sută, reducerea costurilor de întreținere cu energie, prin utilizarea cu preponderență a energiei regenerabile, cu minimum 12 la sută, creșterea consumului de energie regenerabilă cu minimum 20 la sută.
Nu în ultimul rând, mizăm pe îmbunătățirea condițiilor de confort interior ale unei clădiri formată din două corpuri alipite, ceea ce presupune implementarea de soluții prietenoase cu mediul înconjurator, utilizarea de materiale ecologice, sustenabile, reciclabile, care nu întrețin arderea”, explică primarul Beiușului, Petru Mlendea.
Accesul mai ușor al persoanelor cu handicap și aplicarea principiilor de egalitate de șanse, dar și promovarea principiului durabilității și sustenabilității prin implementarea măsurilor de îmbunătățire a calității mediului înconjurător, prin folosirea de mijloace tehnice de combatere a poluării și a emisiilor de poluanți, sunt alte obiective ale proiectului.
Implementarea măsurilor de eficientizare energetică și folosirea energiilor regenerabile pentru producerea energiei electrice necesare pentru iluminat, climatizare și apă caldă menajeră, va duce la o folosire optimizată a resurselor energetice locale pentru încălzire, apă caldă menajeră, ventilație și iluminare, cu efecte durabile de protejare a mediului înconjurător.
Pentru cele două corpuri de clădire, respectiv corpul adăugat și clădirea veche, se vor efectua, conform proiectului: soluții de izolare a anvelopei, soluții de eficientizare a sistemelor de distribuție pentru încălzire și apă caldă menajeră, soluții de minimizare a consumurilor de energie electrică, reabilitare instalații sanitare și termice, soluții de iluminat eficiente energetic, soluții de minimizare a consumurilor de apă.
Grupurile care vor beneficia de rezultatele proiectului, sunt: angajați, personal medical, administrativ și cel auxiliar Spitalului Municipal „Episcop Nicolae Popoviciu”, pacienții internați ai spitalului, dar și forța de muncă din domeniului construcțiilor, prin crearea de noi locuri de muncă temporare, în perioada de implementare a proiectului.
Și în cele din urmă, beneficiar este și personalul angajat al Primăriei Municipiului Beiuș, prin acumularea de experiență suplimentară în implementarea unor proiecte de o complexitate sporită față de cele anterior implementate. Data finalizării proiectului este 31.10.2020.
,,Suntem convinși că prin efortul comun al colegilor din Primăria Beiuș, Spitalul Beiuș, Consiliul Județean Bihor și Ministerul Sănătății, calitatea actului medical la Beiuș va fi în continuă creștere. Condițiile tot mai bune de tratament și diagnosticare vor reprezenta și pentru specialiști un factor decisiv pentru a profesa în Țara Beiușului, iar sănătatea celor aproximativ 50.0000 de locuitori ai zonei va fi, prin intermediul lor, îngrijită la standarde europene”, a conchis primarul Petru Mlendea.
Trimite articolul
XSpitalul din Beius: un ghetou murdar care pare un lagar din epoca inchizitiei. Personal indolent si flegmatic, atat medicii, cat si asistentii si ingrijitorii!!!! Cu bani se pot inbunatati cladirile si dotarile, dar nicidecum caracterul si mentalitatea angajatilor! Un spital al rusinii !