Sezonul lebeniţei şi pepenelui a început de câteva săptămâni. Pieţele orădene au fost asaltate de olteni, care le fac concurenţă serioasă producătorilor autohtoni. Dacă la început kilogramul de lebeniţă se vindea cu 2 – 2,5 lei, acum a coborât la 1,5 lei. Pepenele galben se vinde şi el cu 2,5 – 3 lei pe kilogram.
Oltenii au primit o grea lovitură la început de sezon din partea televizinilor centrale. Acestea au prezentat imagini cu lebeniţele din Dăbuleni care încă erau pe câmp, iar comercianţii vindeau lebeniţe sub brandul „Dăbuleni”. Acestea erau aduse de prin Bulgaria, Grecia sau Turcia. Drept urmare, să spui că ai lebeniţă de la Dăbuleni însemna ceva rău. „Nu este adevărat maică. Este munca noastră. Nu avem noi bani să aducem lebeniţă din Turcia. Bărbaţii noştri sunt şi acum pe câmp, la cules”, explica o olteancă unui orădean mai şmecher care se uită toată ziua la televiziunile de ştiri. Ca şi cum românii nu mai mâncaseră până acum legume şi fructe din ţările exotice. Dacă este bun produsul şi îţi place preţul îl cumperi, dacă nu, nu.
Concurenţă
Majoritatea oltenilor din Piaţa Ioşia sunt din Bechet şi vin de mulţi ani la Oradea. Unii chiar cu copii mici de câţiva anişori. „Stăm circa două luni la Oradea. Bărbaţii ne aprovizionează periodic, iar noi stăm la vânzare”, a precizat o altă olteancă.
Invazia lebeniţarilor din Oltenia nu este pe placul producătorilor autohtoni. Cum vine vremea lebeniţei de Diosig, care se coace mai târziu, concurenţa este foarte mare între olteni şi bihoreni. Va câştiga cel care are produsele cele mai bune şi preţurile cele mai mici.
Nu mai vorbim de concurenţa marilor magazine, unde preţurile sunt tot timpul sub cele practicate în pieţe. Dezavantajul este că în magazine lebeniţa nu se poate gusta şi refuza, dacă nu-i bună. La risc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!