România este țara cu cel mai mare procent de cetățeni care trăiesc în afara granițelor. Cu toate acestea, BBC vrea să testeze veridicitatea zvonurilor, cum că tot mai mulți români nu ar mai vrea să se întoarcă la muncă în Regatul Unit al Marii Britanii. Motivul ar fi, desigur, Brexitul. În acest context, iată că un reporter al studioului teritorial BBC pentru partea de vest a Marii Britanii, localizat în Bristol, a ajuns în România, cu scopul de a-i găsi pe muncitorii români întorși în țară pentru scurtă vreme, pentru a vorbi cu aceștia și cu familiile lor. Lee Madan a intrat în țară pe la Vama Borș și s-a întâlnit, ieri, cu jurnaliștii orădeni. Reportajul urmează să fie difuzat de BBC Points West peste câteva săptămâni, în două episoade, în cadrul jurnalului de știri.
Întoarcere la comun, cu autocarul
Pe timpul șederii sale, Madan va vizita patru-cinci familii din Arad, Timiș și Vâlcea, bărbați și femei, veniți să își vadă familiile din România. Reporterul este ajutat în demersul său de Cătălin, un orădean, reprezentantul unei firme de transport persoane, care îi va duce înapoi pe muncitorii români în Regatul Unit. Românii pe care îi va vizita reporterul BBC prestează muncă necalificată în Londra, respectiv în mica localitate Lampeter, din Țara Galilor.
În cadrul reportajului, jurnalistul va încerca să afle de ce au vrut românii noștri să emigreze, dacă îi îngrijorează Brexitul, modul în care văd ei situația actuală și dacă sunt îngrijorați că vor trebui să plece definitiv din Albion.
Dincolo de ceea ce s-a încercat să se acrediteze, reporterul BBC nu crede că există o problemă reală de discriminare și refuză să creadă că infracțiunile xenofobe cunosc escaladare, în Regatul Unit, pe fondul Brexit: „Da, vrem să vină imigranți, Anglia e o țară primitoare. Dar vrem să controlăm migrația pe cont propriu. Întotdeauna am avut migrație, inclusiv din Asia”, spune Madan, invocând tradiția colonială britanică.
Reporterul britanic spune că se va întoarce în Marea Britanie împreună cu muncitorii români, cu autocarul, fiind însoțiți și de reprezentantul companiei de transport care a făcut posibilă întâlnirea cu familiile migranților.
Reporterul fan Brexit
„Nu știe nimeni ce se va întâmpla cu ieșirea Marii Britanii din UE. Legislativul britanic este împărțit între cei care își doresc cu ardoare să rămână în UE și cei care vor o ruptură totală de bătrânul continent”, afirmă reprezentantul BBC cu privire la situația actuală a Marii Britanii.
„Toată lumea s-a cam săturat de discuția Brexit, și cei care au votat pentru rămânerea în UE, și cei care au votat «LEAVE», pentru a părăsi blocul comunitar”, transmite Madan.
Reporterul britanic recunoaște că și el, personal, a votat pentru ieșirea Marii Britanii din UE, la referendumul din 2016, și susține că majoritatea cetățenilor britanici obișnuiți, fără stare materială deosebită, au votat pentru ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană.
Pentru rămânerea în UE a optat clasa mijlocie britanică înstărită, și cu precădere în Londra și în Scoția, afirmă Lee Madan: „Cei care au votat «LEAVE» au făcut-o ca o frondă față de elitele politice. Dacă va fi un nou referendum, vor fi vremuri grele. Cei care au votat «LEAVE» se vor simți înșelați”.
Motivul invocat de britanici pentru Brexit și relatat de Madan e faptul că prea multe decizii sunt luate în UE de către birocrați, iar influența germană este prea mare. De asemenea, nevoia identitară a britanicilor de a-și decide singuri politicile comerciale, dar și cele privind imigrația. Cu toate acestea, Marea Britanie tocmai a luat decizia de a participa la alegerile europarlamentare din 26 mai.
Citiți principiile noastre de moderare aici!