Bazinul Olimpic „Ioan Alexandrescu”, unul din obiectivele de top ale infrastructurii sportive din orașul nostru, este indisponibil de mai bine de doi ani. Lucrările de renovare și modernizare, demarate în primăvara anului 2020, au fost executate de firma MBS Group Cluj-Napoca, aceeași care a și construit bazinul, în perioada 2005/2006. Darea în folosință a bazinului a constituit un imbold extraordinar pentru poloul orădean și cel românesc.
[eadvert]
CSM Oradea a cucerit în anii care au urmat nu mai puțin de nouă titluri consecutive de campioană națională, iar Bazinul „Ioan Alexandrescu” a devenit „casa” reprezentativei României, care și-a disputat aici toate meciurile internaționale de acasă. Bazinul a găzduit de altfel nenumărate turnee de cupe europene la nivel de cluburi, dar și competiții internaționale de marcă pentru echipe naționale.
Întârzieri și tergiversări
Izbucnirea pandemiei a constituit un bun prilej pentru renovarea edificiului orădean, în condițiile în care competițiile erau sistate ca urmare a interdicițiilor impuse. Dar nimeni nu s-a gândit că lucrările vor dura atât de mult, iar darea în folosință va fi tergiversată în asemenea mod. De remarcat faptul că renovarea a durat mai mult decât construcția propriu-zisă a bazinului, o „contraperformanță” la care nimeni nu se aștepta. Valoarea lucrărilor efectuate s-a ridicat la suma de 21,6 milioane de lei, adică circa jumătate din costul necesar pentru construire. O parte din lucrările de modernizare au fost încheiate și recepționate la finele lunii mai, iar deschiderea urma să aibă loc în curând, după efectuarea tuturor reglajelor și a probelor de funcționare. Din nefericire, au trecut deja două luni și darea în folosință tot nu s-a petrecut.
Ultimul termen
„Toată lumea ne ia la rost pe noi, cei de la Clubul Sportiv Municipal, pentru că nu deschidem bazinul. Este incorect acest fapt, pentru că nu depinde de noi. În momentul în care toate lucrările vor fi finalizate și puse la punct așa cum trebuie, noi vom deschide imediat bazinul. Este în primul rând interesul nostru să îl punem cât mai curând la dispoziția echipelor și sportivilor noștri, dar și al orădenilor care doresc să înoate aici, conform orelor de program stabilite. Suntem exasperați de această întârziere, dar repet, nu este în niciun caz din vina noastră”, ne-a declarat Șerban Sere, președintele Clubului Sportiv Municipal Oradea.
Directorul Direcției Patrimoniului Imobiliar din cadrul Primăriei Oradea, Lucian Popa, afirmă că ultimul termen pentru finalizarea tuturor lucrărilor este data de 15 august. „Noi nu putem recepționa obiectivul până când constructorul nu își onorează toate obligațiile prevăzute prin contract. Au fost cinci contracte diferite de lucrări. Unele au fost predate, dar nu toate.
Constructorul mai are la dispoziție câteva zile până la ultimul termen, data de 15 august. Dacă nu se va încadra în acest termen, vom proceda la impunerea unor penalități de întârziere, pentru nerespectarea contractului. Dar repet, nu putem recepționa obiectivul până la finalizarea integrală a lucrărilor”, a conchis șeful Direcției Patrimoniului Imobiliar.
Trimite articolul
XDe ce s-a renuntat la acoperisul culisabil? Ca sa fie ieftin, sa fie eficienta administratia, sa se poata dona bani la partid ca sponsorizare? Acum trebuie bazin exterior luat din Aquapark ca e cald vara, ca e sauna? Dupa ce renuntati la acoperisul culisabil, hop e cald inauntru. Mare e prostia si prostii ce sustin pe acesti mascarici ai dezvoltarii
-
Exact acoperisul culisabil era punctul forte al acestui bazin acoperit. Cred ca la momentul respectiv era o raritate in Romania, si nici acum nu sunt pe toate cararile. E adevarat, pandemia si razboiul de langa noi au bagat preturile din constructii intro spirala care pare a nu se mai opri, deci comparatia cu costul din 205/2006 nu ne ajuta prea mult. Dar nici sa renunti la aceasta facilitate nu pare ok, mai ales daca scoti din circuit bazinul de la Aquapark (caruia nu ii vad un viitor stralucit cu managementul actual).
penalizari?!?!
In ultimii ani toate lucrarile au fost cu mari intarzieri, daca ati fi aplicat penalizari aveati bani frumosi la buget, eh dar atunci se ofticau cativa ….
Stand by, de fapt
Alt proiect perfect cu executant competent și serios. Oradea se dezvoltă… numai nu în direcția pozitivă.
Incompetenta la cote maxime !
Acele contracte nu au obligatii / clauze ???
Directorul Direcției Patrimoniului Imobiliar din cadrul Primăriei Oradea, Lucian Popa – sfanta spaga nu te lasa sa faci nimic, sa i tragi la raspundere, sa i pui la plata pt intarzieri ???
O alta lucrare de mantuiala marca PMO. Rusine !
Mai bine mai faceati un bazin din banii astia pt reparatii. Reparatiile costa mai mult decat unul nou. Il carpeati voi cumva pe asta vechi, il dadeati in folosinta pt public, iar pe cel nou il puneati la dispozitie pt inalta performanta.
-
2 ani in viitor nu va avea nevoie de reparatii
Incredibil cum stiu toti angajatii insittutiilor publice sa vorbeasca exact pe langa subiect: nu putem deschide pana nu e finalizat! Evident, dar orice se face pe baza de contract si se stie ca orice contract e facut de institutia publica, ei cu siguranta au specificat niste termene in acel contract si cu siguranta au specificat si ce se va face, ce penalitati se vor calcula pentru fiecare zi de intarziere; concluzia e una: sau au impus termene mari, care inca nu au fost depasite, sau cu toate ca -au depasit aceste termene, dintr-un anumit motiv (de ce oare?) ezita sa aplice penalitati firmelor care de doi ani nu mai termina acest bazin!
unul nou se consrtuia intr-un an …