În cel mult două săptămâni, comercianţii din Bazarul de la Piaţa Rogerius se vor muta în noul Centru de Afaceri. „Cât de repede se va face mutarea, depinde de cei de la drumuri care lucrează la Strada Pascal. După ce termină ei, comercianţii se pot muta în cel mult două zile. Fiecare îşi ştie locul”, a declarat Liviu Andrica, directorul general al Administraţiei Domeniului Public (ADP) SA Oradea. Acesta, alături de primarul Ilie Bolojan şi Marius Moş, directorul Direcţiei de Dezvoltare din cadrul Primăriei Oradea au susţinut vineri, 31 octombrie 2014, o conferinţă de presă privind stadiul lucrărilor la proiectul pe fonduri transfrontaliere ,,Dezvoltarea unui Centru de Afaceri cu Produse Agroalimentare în Oradea”.
Lucrările la noua piaţă agroalimentară din Rogerius sunt în grafic, primul tronson al clădirii, aflat în partea dinspre strada Pascal, fiind prezentat în faţa presei.
,,Având în vedere stadiul lucrărilor, estimăm că, în funcţie şi de condiţiile meteo, în aproximativ două săptămâni comercianţii ar putea să se mute în zona de module a tronsonului I”, a subliniat şi Ilie Bolojan.
Cum s-a împărţit
Liviu Andrica a explicat procedura de lucru prin care comercianţii din piaţă vor ocupa cele 132 de module, hala de lapte cu 48 de mese şi cele opt spaţii comerciale. „Astfel, cei care au avut până acum o masă în piaţă vor ocupa o masă, cei care au avut între 2 şi 4 mese vor ocupa un modul de 4 mp, cei care au avut 5-6 mese vor ocupa două module, iar celor care au avut între 6 şi 18 mese li se vor realoca 8 spaţii. Fiecare agent economic ştie unde se va muta, de îndată ce se vor finaliza lucrările la tronsonul cu module şi se vor finaliza accesele. Momentan realocarea este temporară, ei urmând să fie redistribuiţi o dată cu finalizarea lucrărilor la tronsonul 3”, a spus Liviu Andrica.
Cu toate că pieţarii, majoritatea, sunt mulţumiţi de noile condiţii, aceştia încă nu ştiu ce soluţii vor găsi pentru aranjarea produselor în module. În special a celor de îmbăcăminte. Proiectul nu le dă voie să facă nici o modificare, de genul sudurilor sau altor lucrări mecanice. „Trebuie să discutăm cu directorul ADP, să găsim o soluţie”, a precizat unu dintre pieţari.
Structura noii construcţii este realizată din prefabricate, iar deasupra clădirii va fi amenajat un parc cu terase şi bănci. Încălzirea este realizată prin pardoseală, pe bază de curent şi pompe de căldură, pentru o parte din energie urmând să fie folosite şi panouri solare. ,,Lucrarea este o provocare pentru noi, deoarece este o lucrare complexă, pe care ne dorim să o finalizăm în termenele asumate faţă de finanţator şi să o putem da în folosinţă cât mai repede”, a declarat Marius Moş.
Centrul de Afaceri cu Produse Agroalimentare din zona Rogerius este o construcţie cu regim de înăltime Sp+P+Ep, în conformitate cu tema de proiectare elaborată de către beneficiar. El va ocupa suprafaţa actualei pieţe agroalimentare Rogerius.
Execuţia lucrărilor a fost împărţită în trei tronsoane.
Tronsonul 1 – partea din spate a fostei Pieţe Rogerius, mărginit de str. Pascal. Predeal şi Sadoveanu; Tronsonul 2 – partea din mijloc a fostei Pieţe Rogerius, flancat de Tronsonul 1 şi 3, precum şi de străzile Predeal şi Sadoveanu; Tronsonul 3 – partea dinspre strada Corneliu Coposu (partea din faţă a fostei Pieţe Rogerius).
Organizarea funcţională finală pe cele 3 tronsoane va fi:
Tronsonul 1- Sector lactate-ouă şi Sector produse nealimentare;
Tronsonul 2 – Sector legume-fructe şi Sector carne-peşte
Tronsonul 3- Sector panificaţie, Sector produse bio şi apicole, Sector produse împachetate şi tradiţionale şi Sector flori.
Etajul I al clădirii va fi folosit pentru Zona alimentaţie publică şi Zona administrativă.
Perioada de implementare a proiectului: 01.10.2012 -30.06.2015.
Valoarea totală a bugetului proiectului este de 7.707.912,40 euro. Bugetul aferent investiţiei pe care Municipiul Oradea o va realiza este 6.705.313,40 euro, cu TVA inclus.
Parcare
Primarul Ilie Bolojan a dezvăluit şi unul dintre proiectele viitoare care au legătură cu Centrul de Afaceri. Este vorba de o parcare cu două nivele, dintre care unul subteran. Aceasta va fi construită pe locul actualului cort cu legume-fructe şi se va întinde până la Policlinica de copii şi Spitalul Pelican. Parcarea ar urma să aibă circa 300 de locuri pe nivel.
Citiți principiile noastre de moderare aici!