Agroind Cauaceu construieşte la Batăr un depozit pentru cereale cu o capacitate de 15.000 de tone. Conform lui Dan Corbuţ, proprietarul Agroind Cauaceu, la Oradea firma deţine un depozit cu o capacitate de depozitare de peste 50.000 de tone.
„Investiţia este atât pentru a depozita producţia noastră, cât şi pentru achiziţii. Construim la Batăr fiindcă avem foarte mulţi clienţi din zonă. Am depus la AFIR un proiect pe fonduri europene de 2 milioane de euro. Investiţia va fi finalizată anul viitor, cred că cel târziu în august”, a declarat Dan Corbuţ.
Compania condusă de Dan Corbuţ este specializată în comerţul cu cereale şi inputuri pentru agricultură şi este cotată, ca mărime, a treia companie cu capital privat românesc din Bihor, după Votrom, care acţionează în domeniul distribuţiei de combustibili, şi European Food, care operează în industria alimentară. Depozitul din Batăr vine să răspundă unei cereri reale de pe piaţă, dar şi să închidă un lanţ al domeniului de activitate al lui Corbuţ. Firma lui Dan Corbuţ lucrează 4.000 de hectare de teren agricol, pe care cultivă cereale. În total, în Bihor, din suprafaţa arabilă de 350.000 ha, 150.000 ha sunt lucrate de asociaţii. Pe mai bine de jumătate din această suprafaţă firma lui Dan Corbuț asigură semințele, îngrășămintele și pesticidele. Plata se face cel mai adesea în grâne, la recoltare.
Dan Corbuţ, probabil cel mai influent agricultor din Bihor, se află în lumea afacerilor din anii 90. A început cu o alimentară şi un café-bar. Tatăl său lucra ca maistru la o secție a Agromec din Diosig şi făceau prestări de servicii pentru cei care lucrau terenurile în zona Diosig. Şi-a convins tatăl să cumpere secţia Agromec, chiar dacă în 1996 suma cerută părea fantastică: 600 de milioane de lei. Urma să o plătească în 10 ani. Peste 3 ani însă, cu aceşti bani mai puteai cumpăra doar o maşină…
În business-ul cu pesticide, Dan Corbuţ, şeful Camerei Agricole Bihor, a intrat după ce a constatat că trebuie să aştepte la coadă mai bine de o oră la singurul distribuitor din Bihor. Şi după ce a prins „in extremis” o listă lungă de 12 firme care doreau să fie distribuitori ai Azomureş în Oradea. Azi, e singurul distribuitor din Bihor şi comerţul în domeniul agricol e activitatea de bază a celei de-a treia firme cu capital privat din Bihor, Agroind Cauaceu. Dar saltul spectaculos în afaceri l-a făcut în 2002, când a achiziţionat „fosta fermă a partidului”, care era amplasată unde azi e sediul central și logistica pentru tot ce înseamnă distribuție, o fermă la Diosig – unde există o fermă vegetală, cu stație de condiționare a semințelor, hale, partea de mecanizare și tot ce ține de utilaje agricole.
De la fosta fermă a PCR a cumpărat atunci şi o livadă de 160 ha, pe care a vândut-o apoi. Pachetul care a aparţinut PCR l-a costat pe Dan Corbuț 300.000 de dolari. La această sumă s-a adăugat ulterior investiţii de 5 milioane de dolari. Totodată, el a preluat atunci şi contractele de arendă pe o suprafață de 800 ha de teren. Până în urmă cu vreo 10 ani, Dan Corbuţ considera că agricultura nu e rentabilă. Aceasta fiindcă încă nu puteau fi accesate fonduri europene pentru a achiziţiona utilaje moderne și tehnologie mai performantă. Acum, Dan Corbuţ anunţă deschiderea celei de-a cincea baze de colectare şi depozitare a cerealelor în Bihor. Lucrările încep în octombrie, iar investiţia are loc ca urmare a primirii acordului de finanţare pentru un proiect cu fonduri europene de circa 2 milioane de euro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!