O veche vorbă românească spune că cine nu are un bătrân, să și-l cumpere, dar care se pare că nu prea mai este la modă. Lucru dovedit şi de numărul mare de bătrâni care îşi petrec ultimii ani de viaţă departe de familiile lor în casele de bătrâni. Conform statisticilor judeţul nostru este fruntaş pe ţară în ceea ce priveşte numărul centrelor de îngrijire, în sistem rezidenţial, pentru persoanele vârstnice. În prezent, la nivel local, funcţionează 17 de centre pentru persoane vârstnice, situaţie care clasează Bihorul printre primele trei judeţe cu cele mai multe astfel de amplasamente la nivel naţional. Cele mai puţine servicii pentru vârstnici sunt în judeţele: Botoşani (un singur centru), Gorj şi Tulcea (câte două), Călăraşi şi Vaslui (câte trei).
Servicii
Din aceste centre doar unul nu este acreditat. Potrivit Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Arad, din totalul centrelor rezidenţiale pentru vârstnici, doar două se află în municipiul Oradea, iar celelate în diverse localităţi din judeţ. Capacitatea totală a centrelor din judeţ este de 531 de locuri.
„Din totalul centrelor pentru persoane vârstnice din judeţul nostru, cinci funcţionează în sistem public. Unul dintre ele neavând acreditate”, a precizat Felix Cosma, directorul AJPIS Bihor. Amplasamentele publice sunt: Centrul de Asistenţă Medico-Socială Valea lui Mihai, Centrul Medico-Social Popeşti, Căminul pentru îngrijire persoane vârstnice din Lugaşu de Jos şi Căminul pentru persoane vârstnice din Bratca. Capacitatea totală a acestora este de 165 de locuri. De asemenea, Caminul pentru persoane vârstnice al Fundaţiei Pro Borş din localitatea Santău Mare, funcţionează în sistem public privat.
Locurile în centrele de îngrijire a persoanele vârstnice sunt ocupate aproape în totalitate. Astfel că în cazul bolnavilor sau vârstnicilor cu dare de mână, care îţi permit să plătească între 1000 şi 2000 de lei lunar, există şi posibilitatea internării în sistemul privat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!