A V-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Oradea (FITO) se va deschide duminică, 24 septembrie, la ora 19:00, la Sala Mare a Teatrului, cu o premieră a Teatrului Regina Maria, „Regele Cerb”, după Carlo Gozzi, în regia lui Alexandru Colpacci.
Basmul teatral al lui Carlo Gozzi se metamorfozează într-o poveste inedită, care îmbină ingenios gândirea de tip clasic cu elementele contemporane. Magie, ştiinţă, tehnologie, poveşti de dragoste, intrigi politice, transformări miraculoase, toate acestea se vor întâlni pe acelaşi plan: al scenei de teatru, pentru a recrea o lume mitică şi fascinantă, cu nuanţe comice şi dramatice totodată.
Ziua a doua pune la dispoziția spectatorilor patru evenimente teatrale extraordinare: „Pe jumătate cântec”, text şi regie Crista Bilciu, prezentat de „Teatrul de Foc” București la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor, e programat de la ora 17:00. „Pe jumătate cântec” spune povestea Francescăi de la 5 până la 33 de ani, în nouă tablouri, fiecare surprinzând o vârstă, un univers, o întâmplare dintre cele care contează şi care pot modela sau frânge un destin. O poveste despre ratare, despre ce se întâmplă atunci când nu ai curajul să îţi urmezi visele şi te încurci în propria ta viaţă, ca într-o haină cu câteva numere mai mare. Despre cum ajunge viaţa netrăită să te roadă pe dinăuntru, ca un cancer.
„Alte trei surori” după J. S. Sinisterra, în regia Antonellei Cornici, spectacol al Teatrului „Ion D. Sîrbu”, lansează o provocare: „«Ştii de ce zboară cocorii, de ce se nasc copiii, de ce sunt stelele pe cer… Trebuie să ştii pentru ce trăieşti, altfel totul e o absurdă prostie. De aici încep Alte trei surori… Plâng, râd, dansează, iubesc şi… aşteaptă. Cineva va veni şi se va face linişte şi lumină… Când? Poate mâine sau altădată…” Peste două sute sau trei sute de ani, oamenii vor fi fericiţi». Oare?”. Spectacolul se ţine la Sala Arcadia, de la ora 19:00. „Scripcarul pe acoperiş”, un musical de Joseph Stein, după povestirile lui Shalom Aleichem, în regia lui Korcsmaros Gyorgy, va avea loc la Teatrul Regina Maria, la Sala Mare, de la ora 19:00, şi nu mai are nevoie de nicio prezentare. „Edmond”, un spectacol cu publicul pe scenă, are la bază scenariul fundamentat pe textul lui David Mamet (regia Andrei Dinu). Este un spectacol prezentat de Teatrul Municipal Baia Mare (16 +), la Casa de Cultură a Sindicatelor, de la ora 21:00.
Marţi, 26 septembrie, în a treia zi de festival, sunteţi invitați la lansarea de carte „Ciulei acasă şi în lume”, ediţie îngrijită de Florica Ichim şi Anca Mocanu. Evenimentul are loc la R&R bookstores & coffee houses (strada Republicii), de la ora 16:00. „Open” de Ana Cucu Popescu (regia Leta Popescu), spectacol al Asociaţiei Reciproca Cluj-Napoca, se joacă la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor, de la ora 17:00.
Spectacolul pornește de la un cadru larg al ofertelor de club care promit plăceri și regăsiri ale sexualității. Prin căutările în propriile povești și dorințe, spectacolul atinge, într-un mod complex și personal, diferitele forme ale iubirii contemporane. Unde și cum ne mai găsim liniștea în conceptele de „single” sau „open”? Cum ajungem să ne exorcizăm dorința de tandrețe și cum ne raportăm astăzi la „marea iubire”? Care sunt metodele actuale prin care se poate reaprinde pasiunea în cuplurile longevive? Mai există astăzi cupluri perfecte? Echipa spectacolului „Open” și-a propus de la început să vorbească publicului despre orice tip de practică ce unora le poate aduce împlinire, iar altora le poate crea repulsie.
Spectacolul abordează tema sexualității, punând pudoarea în paranteză, și chestionează în ce măsură societatea și familia instalează în fiecare dintre noi tipare de care cu greu ne putem desprinde. Este un spectacol nerecomandat persoanelor sub 16 ani! „Oraşul nostru”, scenariu adaptat după piesa lui Thornton Wilder (regia Cristian Ban), spectacol al Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad, se ţine cu publicul pe scenă la Casa de Cultură a Sindicatelor, de la ora 18:30.
„Fiind născut în Arad, de multe ori m-am întrebat oare cine locuia în clădirile pe care azi scrie «monument istoric», sau ce fel de magazine erau acum 100 de ani în locul farmaciilor și cazinourilor care există azi pe bulevard și ce făceau oamenii într-o seară de sâmbătă? Din mai multe puncte de vedere, «Orașul nostru» este o continuare oarecum firească a proiectului «Ai mei erau super!», o întâlnire foarte intimă și specială cu actorii trupei, în care împreună cu aceștia am clădit și reclădit scene, personaje, povești ale orașului Arad. Folosind structura textului-cult «Orașul nostru», scris de Thornton Wilder în anii ’30 și pe baza unor interviuri, cărți și fotografii din arhiva Muzeului de Istorie, scenariul spectacolului s-a născut în timpul repetițiilor, cu gândul de a oferi publicului o perspectivă nouă asupra oamenilor care au trăit în orașul nostru și poate a ideii de comunitate, în măsura în care ea mai există astăzi”, spune Cristian Ban.
Spectacol nerecomandat persoanelor sub 14 ani! Regizorul Andrei Şerban propune orădenilor „Soldatul de ciocolată – Armele şi omul” de George Bernard Shaw, un spectacol al Teatrului Odeon din București, prezentat la Sala Mare a Teatrului, de la ora 19:00.
Piesa «Armele și omul» a fost scrisă de Bernard Shaw când avea 38 de ani și a fost reprezentată pentru prima dată, în anul în 1894, la Londra. Succesul nu a întârziat să apară chiar de la premieră, iar opinia despre Shaw ca fiind unul dintre cei mai inteligenți dramaturgi din Londra a fost unanimă. Patru ani mai târziu va fi publicată în colecția numită „Piese plăcute”.
Deși nu a fost mai deloc jucată în România, în lume a rămas una dintre cele mai populare și mai des montate comedii. E o piesă care vorbește despre divizarea Europei, despre naționalism și xenofobie, despre iluzia păcii, dar și despre iluzia dragostei de a înfrumuseța realitatea; cu alte cuvinte, te face să simți diferența dintre dragostea adevărată și cea de pe scenă, ca la operă. Deși piesa lui Shaw a fost scrisă acum un secol, tema este încă actuală. „Shaw privește cu umor ipocriziile naturii umane, care – constatăm și noi odată cu el – au rămas, până în secolul XXI, neschimbate. Autorul ne invită să ne vindecăm prin râs de iluziile acelui fals patriotism, cât și de absurditatea intențiilor și acțiunilor noastre.
E o piesă pe care George Orwell o admira și pentru faptul că nu-și pierduse actualitatea în timp, morala ei – aceea că războiul nu e o sublimă aventură romantică – meritând în continuare a fi repetată”, explică Andrei Șerban. „Un stejar” de Tim Crouch (regia Bobi Pricop), pus în scenă la Teatrul Tineretului Piatra Neamț, se joacă la Sala Arcadia, de la ora 21:30.
Dacă încă nu v-aţi cumpărat bilete la spectacolele din festival, nu ezitaţi, veţi avea parte de una dintre cele mai frumoase experienţe teatrale din această toamnă!Ineditul piesei „Un stejar” constă în faptul că unul dintre cei doi actori care vor juca în spectacol acceptă provocarea de a se afla la prima întâlnire cu textul chiar în timpul reprezentației, în faţa publicului. Actorul invitat pentru reprezentația din cadrul Festivalului Internațional de Teatru Oradea este Richard Balint.
Spectacolul „Un stejar” se joacă în cadrul Festivalului de Teatru Scurt, secțiunea concurs a FITO.
Citiți principiile noastre de moderare aici!