La orice ploaie batalurile cu reziduri toxice de la Derna se pot revărsa peste proprietățile oamenilor. Situația a fost semnalată de primarul Dernei Florin Măgui.
Două depozite de deşeuri industriale periculoase care au aparţinut Petrol Derna – societate aflată în faliment – cu un conţinut de gudroane acide, „prezintă un pericol iminent atât pentru mediu, cât şi pentru locuitorii din zonă. Sunt locuinţe în aval de batalul doi, batal care are o gardă de siguranţă, în această zonă a digului, de circa 50-60 cm. În cazul unor precipitaţii abundente, acestea se pot revărsa”, avertiza primarul de Derna, Florin Magui.
Pericolul unui dezastru ecologic la Derna e iminent, susţine Garda de Mediu Bihor. Ba mai mult decât atât, Prefectura Bihor e înștiințată de nouă astfel de situații.„În prezent, în judeţul Bihor există nouă depozite neconforme de deşeuri industriale periculoase. Depozitele de la Derna şi Dolea sunt deţinute de societăţi comerciale aflate în faliment, fapt pentru care lucrările de închidere şi ecologizare nu au fost demarate. Cele două depozite de deşeuri periculoase de la Derna sunt amplasate în intravilanul localităţii şi, având un conţinut de gudroane acide, prezintă un pericol iminent atât pentru mediu, cât şi pentru locuitorii din zonă”, se arată în nota Gărzii de Mediu. În ciuda apelului disperat al primarului de Derna care avertizează autoritățile atât la nivel local, cât și național, despre pericolul care plutește asupra localnicilor din Derna, doar parlamentarul liberal Florica Cherecheș pare să fie auzit ecoul avertismentului dat de Florin Măgui. Parlamentarul PNL Bihor a interpelat în acest context Ministrul Mediului Grațiela Leocadia Gavrilescu . Florica Cherecheș vrea să afle axele pe care este posibilă accesarea de fonduri pentru ecologizarea a două depozite de deșeuri industriale din localitatea Derna..
Riscă amenzi
„Pe aria localitații Derna, Județul Bihor, se află două depozite de deșeuri industriale extrem de periculoase, conținând gudroane acide. Acestea reprezintă un pericol iminent atât pentru mediu cât și pentru locuitorii din zonă, mai multe locuințe fiind amplasate în aval de batalul numărul 2. De asemenea, s-au identificat infiltrații semnificative, atât de gudroane acide cât și de bitumuri în jurul batalului numărul 1. Toate aceste detalii cu privire la riscul iminent de gravă poluare a localității cu substanțele rezultate de la aceste depozite, sunt notate în raportul Gărzii de Mediu atașat acestui document”, spune parlamentarul.
Primăria Derna ar dori să se ocupe de ecologizarea acestor depozite, dar procesul este problematic datorită proprietății celor două batale”, arată Florica Cherecheș în interpelarea adresată Ministrului Mediului.
Batalul numarul 1 în suprafață de 3.554 mp, se află în proprietatea SC Petrol Derna, societate cu activitatea sistată și în plină derulare a procesului de faliment, deci, în incapacitate de a accesa fonduri pentru ecologizare. Primăria Derna este dispusă să ia în proprietate acest batal în scopul ecologizării prin accesare de fonduri europene, dar, numai în condițiile în care se pot oferi garanții pentru obținerea acestor fonduri.Batalul numărul 2, în suprafață de 2.300 mp aparține Statului Român conform CF nr 287 notându-se drept de administrare operativă în favoarea Ministerului Industriei Grele.
Au fost trimise numeroase sesizări pe această temă tuturor instituțiilor avizate : Prefectura Bihor, Ministerul Mediului, Administrația Fondului pentru Mediu cât și Avocatul Poporului.
„Din păcate, deși aceste instituții au demarat procese interne pentru soluționarea problemei, nici până la această oră nu s-a comunicat un răspuns clar în privința posibilității de finanțare pentru ecologizarea celor două batale.
Atașez interpelările și răspunsurile primite de la instituțiile mai sus menționate, precum și documentele cu privire la amplasamentul celor două batale și raportul Gărzii de Mediu.
De asemenea am atașat oferta firmei Ecotech Invest SRL, contactată pentru ecologizarea acestor batale. Primăria Derna, așa cum am menționat, este dispusă să preia în gestiune aceste batale pentru ecologizare, dar dorește să evite riscul de a fi nevoită să plătească din bugetul propriu această cheltuială, pe care nu și-o poate permite. Primăria Derna este dispusă să încheie un contract de concesiune sau de altă natură, dar nicio instituție din cele consultate, nu s-a arătat dispusă să își asume prezentarea unei soluții.
Stimată Doamnă Ministru, vă rog sa îmi transmiteți care este forma juridică de contract care trebuie încheiat de Primăria Derna pentru a putea accesa fondurile necesare ecologizării celor două batale?Ce program de finanțare poate garanta obținerea fondurilor de ecologizare pentru Primăria Derna, odată ce depozitele au intrat în proprietatea primăriei?
Aștept răspuns în scris, cât mai urgent, având în vedere gravitatea situației”, se arată în interpelarea parlamentarului Florica Cherecheș. Încă din 2005 s-a constatat că Petrol Derna „are grave probleme de mediu”, fapt pentru care specialiştii în domeniu susţineau că nu poate face obiectul unui faliment. Şi nici nu poate fi vândută. O sentinţă a Tribunalului Bihor, dată în 2007, dispune intrarea Petrol Derna în faliment. În momentul în care se investise un miliard de lei într-un proiect de ecologizare. Aruncat, practic, la gunoi. Astăzi, Primăria Derna ar trebui să investească aproximativ 28.000 de euro pentru un studiu de prefezabilitate de închidere şi refacere a mediului. Pentru aceasta însă, Primăria ar trebui să preia cele două batale de la Petrol Derna, astfel încât să poată accesa, eventual, o linie de finanţare pe fonduri europene pentru ecologizare. Acest proces ar implica fonduri de 4 milioane de euro, bugetul pe 20 de ani al Primăriei Derna. În momentul în care Primăria preia cele două batale se poate trezi cu amenzi în serie de la Garda de Mediu şi cu blocarea conturilor. Este motivul pentru care primarul Florin Magui stă în cumpănă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!