Au apărut schelele pe zidurile exterioare ale Bastionului Crăișor din Cetatea Oradea și un munte de pământ care se revarsă de pe zid, în șanțul de apărare. Contractul de reabilitare pentru acest obiectiv a intrat în faza lucrărilor, mai exact a organizării de șantier și a descărcării arheologice.
[eadvert]
Termenul de execuție este de 24 de luni, „dar toată lumea ar dori să se termine cât mai repede”, spune Emodi Tamas, arhitectul lucrării de restaurare.
Conform proiectului, acesta va fi singurul bastion din Cetatea Oradea în care intervenția va fi diferită de celelalte. Planul este să se scoată umplutura din bastion. „Intuim care e nivelul de călcare, dar nu știm sigur. După ce se va scoate umplutura de pământ, vor deveni vizibile elemente structurale care la celelalte bastioane au existat, dar nu au fost puse în valoare. Acestea sunt drumul de rond care se sprijină pe niște arcade, care se sprijină, la rândul lor, pe niște contraforți. Va fi singurul bastion la care această structură va fi vizibilă, la celelalte sunt îngropate”, a explicat arhitectul, pentru Bihon.ro
De altfel, în timp, bastioanele așa au și fost utilizate. Umplutura a fost necesară pentru a contracara efectul artileriei inamice, ca un fel de soluție pentru creșterea rezistenței zidurilor pe durata asediilor.
„Se vor pune în valoare cele două cazemate, posturile de tragere de artilerie. Unul s-a conturat încă din 2022, când s-au făcut primele săpături. E posibil că există încă unul, simetric, dar care nu a fost dezvelit”, precizează Emodi Tamas.
Pavajul va fi din cărămidă dublu presată și plăci de piatră, cu foarte puțin beton.
„Reconstituim segmentele de bolți cilindrice ale cazematelor, parțial prăbușite. Se va pune în valoare tot ce găsim. Aici va fi o curte cu mod de utilizare flexibil. Am propus ca spațiul să rămână deschis pentru diverse feluri de evenimente, cu mobilier mobil – tarabe, scenă sau altele, care se pot transporta ulterior pentru a lăsa spațiul liber.
10 – 11.000 mc de pământ
Ce se face acum în cetate e debarasarea de tot pământul care a rezultat în urma cercetării prealabile, din anul 2022. Se estimează că undeva la 10.000 – 11.000 mc de pământ de umplutură se va scoate din bastion și se va transporta de pe amplasament.
După decopertare și organizarea de șantier, lucrarea va continua, obligatoriu, cu descărcarea arheologică.
Constructor, Precon Transilvania
Titularul contractului de proiectare și execuție semnat anul trecut, în 21 august, este asocierea Precon Transilvania SA – lider de asociere și Restitutor Proiect SRL, firma lui Edodi Tamas, ca asociat pe partea de proiectare.
Lucrările fac parte din proiectul „Consolidarea si restaurarea zidurilor bastionului Crăișorul și amenajarea platformei lui”, care constituie etapa a IV-a a proiectului de refuncționalizare a Cetății Oradea – Centru multicultural și multiconfesional european.
Valoarea contractului acestuia se ridică la 10.843.000 lei fără TVA.
Proiectul prevede următoarele:
- consolidarea structurală, conservarea și restaurarea zidurilor bastionului și cazematelor;
- dezvelirea și punerea în valoare a ruinelor, vestigiilor arhitecturale și arheologice legate de existența bastionului între secolele XVI-XVIII;
- restaurarea drumului de rond și a platformei bastionului și amenajarea de alei și scări respectiv extinderea și diversificarea spațiului verde existent;
- realizarea rețelei de utilități
- o instalație electrică de iluminat ambiental ce deservesc bastionul și vizitatorii (turiști și pelerini);
- Platforma spațioasă acoperind cca. 1500 mp din interiorul bastionului, dintre cazemate și cele două laturi va fi astfel amenajată, pavată și finisată, încât să permită organizarea unor evenimente cu participarea unui număr mare de vizitatori
- grupuri de turiști, elevi, studenți, grupuri organizate; fie ele legate de demonstrații, proiecții de film, târguri, prezentări, concerte, piese de teatru
- cu posibilitatea montării unei scene; mese rotunde și conferințe, vizite de tip info-trip în aer liber sau sub un semi-acoperiș provizoriu metalic.
Drumul de rond perimetral reabilitat va permite accesul permanent al vizitatorilor, inclusiv în timpul desfășurării evenimentelor în curțile bastionului de-a lungul perimetrului curții și vizibilitatea din zonele periferice ale acțiunilor, aidoma unor loje, galerii sau gradene perimetrale ale unui amfiteatru.
Trimite articolul
XIn spate la politia rutiera , din zidurile reabilitate se fura caramizile, deja arata jalnic