Basmul şi un eseu despre Sânzâiene sunt subiectele pe care le-au avut de rezolvat candidaţii la prima probă a Evaluării Naţionale – cea de Limba Română.
La primul subiect elevii au primit un text cules de Petre Ispirescu pe marginea căruia au avut de găsit un antonim pentru cuvintele: frumoasă, bucurie şi venea. Totodată, elevii au avut de explicat rolul cratimei în secvenţa “încât p-aci era” şi de formulat două idei principale din textul dat. Un alt punct le-a cerut elevilor să transcrie două cuvinte, gruuri de cuvinte din text care se referă la timpul acţiunii. Pe de altă parte, elevii au avut de prezentat, în 30 – 50 de cuvinte, semnificaţia secvenţei: “atunci îi mai veni inima la loc şi se mulţumi a aştepta până a doua zi. În ziua următoare, ia merele de unde nu-s. S-a supărat împăratul, nevoie mare, şi porunci ca paznicii să se puie să prinză pe hoţi. Dar, aş! Unde e pomana aia?”
La Punctul b. de la primul subiect, elevii au avut de redactat o compunere de 150 – 250 de cuvinte în care să motiveze apartenenţa la specia basmului popular “Lupul cel năzdrăvan şi Făt Frumos”, valorificând textul dat.
La al doilea subiect: „Este Ziua Iei Româneşti: piesa vestimentară care nu se demodează niciodată…”, candidaţii au avut de răspuns la următoarele cerinţe: „Formulează câte un enunţ în care să precizezi următoarele aspecte din textul dat: data la care se sărbătoreşte Ziua Internaţională a iei şi numele tabloului pictat de Constantin Daniel Rosenthal; Scrie numele autoarei şi titlul articolului din care este extras fragmentul dat; Menţionează ce parte de vorbire este fiecare dintre cuvintele subliniate din secvenţa bluza tradiţională românească se bucură de popularitate în lumea întreagă şi a devenit un obiect vestimentar aproape obligatoriu în garderba româncelor; Precizează funcţia sintactică a cuvintelor subliniate din secvenţa: patru decenii mai târziu, ia românească a fost sursa de inspiraţie pentru una dintre colecţiile semnate de YVes Saint Laurent.
În Bihor, 4936 de elevi care au absolvit clasa a VIII-a au susţinut astăzi proba la Limba Română, prima probă din cadrul Evaluării Naţionale. Potrivit inspectorului şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, prima probă a Evaluării Naţionale s-a desfăşurat fără incidente, un elev din Tileagd fiind eliminat din examen pentru că a încercat să copieze.
Examenul naţional continuă mâine şi miercuri, cu probele la Limba Maternă, respectiv la Matematică. Rezultatele vor fi afişate vineri.
Notele la Evaluarea Naţională contează în proporţie de 75% la admitere.
Calendar Evaluare Naţională 2015
22 iunie – Proba la Limba Română
23 iunie – Proba la Limba Maternă
24 iunie – Proba la Matematică
26 iunie – Afişarea rezultatelor
26 iunie – Depunerea contestaţiilor
27 – 29 iunie – Rezolvarea Contestaţiilor
30 iunie – Afişarea rezultatelor finale
Citiți principiile noastre de moderare aici!