Orădenii melomani sunt invitați joi, de la ora 19 în sala de concerte „Enescu-Bartók”, la ultimul concert simfonic din cadrul celei de a VI-a ediții a „Festivalului Primăverii” (22-31 martie). Cu acest prilej orchestra Filarmonicii de Stat din Oradea, sub bagheta dirijorului ceh Ondrej Vrabec și a solistei japoneze de 18 ani Haruna Hosokawa (vioară) vor interpreta lucrări ale compozitorilor J. Brahms (Uvertura Academica), C. Saint-Saëns (Concertul nr. 3 pentru vioară şi orchestră în si minor) și J. Suk (Basm cu zâne din suita Raduz și Mahulena).
O piesă nouă pe portativ
Referitor la alegerea pieselor pentru acest concert Ondrej Vrabec a declarat că „înainte de a veni la Oradea am trimis Filarmonicii câteva lucrări din care cei de aici să aleagă care din lucrări doresc ei să le dirijez. Doar Uvertura Academica a fost aleasă de maestrul Ciprian Marinescu. Referitor la compoziția lui J. Suk, am ales-o deoarece am dorit să promovez și în România acest compozitor ceh de excepție, a cărui piese mie îmi plac foarte mult. Din păcate el este mai puțin cunoscut afară, însă în Cehia este foarte apreciat. Deși cei din orchestră nu au mai cântat piesele acestui compozitor s-au descurcat remarcabil la repetiții și s-au adaptat stilului de compoziție. Aș dori să remarc aici pe concert maestrul Kalman care a cântat din prima așa cum trebuie și cum de fapt interpretează și omologii săi cehi, care sunt mult mai familiarizați cu lucrările compozitorului Ondrej Vrabec”.
La rândul său tânăra violonistă niponă, pregătită de profesorul Ciprian Marinescu a precizat că „sunt pentru a treia oară la Oradea și îmi place foarte mult aici unde toți au fost foarte calzi și foarte drăguți cu mine. Concertul pentru vioară a lui C. Saint-Saëns este unul remarcabil și sper ca publicul să guste acest concert”.
Despre artiști
În ciuda vârstei de doar 36 de ani, dirijorul și cornistul Ondřej Vrabec este unul dintre cei mai experimentați artiști cehi. În afara activității dirijorale, în calitate de solist, muzician de cameră și membru al orchestrei, a realizat numeroase concerte. Este absolvent al Conservatorului din Praga și al Academy of Performing Arts din Praga. A participat la numeroase masterclass-uri. Impulsul cel mai tare pentru formarea abordării artistice a fost colaborarea sa cu cea mai elită școală a instrumentelor de suflat (Sergio Azzolini, Maurice Bourgue) și sprijinul artistic al conducătorilor de mare renume (Sir John Eliot Gardiner, Jiří Bělohlávek, Benjamin Zander și altele).
A dirijat numeroase ansambluri mai importante și este membru permanent al echipei de dirijori al Ostrava Days International New Music Festival, una dintre cele mai mari evenimente de muzică contemporană din întreaga lume.
Haruna Hosokawa a început studiul viorii la vârsta de trei ani la cursurile Suzuki ținute la grădinița de copii. La vârsta de șase ani s-a mutat cu familia în SUA iar trei ani mai târziu, după ce a cântat solo într-un azil de bătrâni, o bunicuță i-a spus că a fost foarte mișcată pentru că a pus atâta emoție în cântul ei. Povestea continuă așa încât după acea întâmplare Haruna s-a hotărât să își dedice viața aducerii de emoții în inima tuturor prin cântul ei la vioară. Remarcabil este că a susținut primul ei recital complet la vârsta de zece ani, iar după întoarcerea familiei în Japonia s-a alăturat Orchestrei de Tineret SOAI. După ce a devenit laureată a Osaka Internațional Music Competition și a Junior Classical Music Competition, Haruna Hosokawa a vizitat în mai multe rânduri China pentru recitaluri și concerte, iar acum a revenit și la Oradea pentru „Festrivalul Primăverii”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!