Iarna nu-i ca vara şi Băsescu nu e PDL Bihor. Preşedintele în exerciţiu şi-a arătat din nou muşchii, reuşind, cel puţin în Bihor, o victorie destul de clară în primul tur de scrutin. Luni, liderul filialei PDL Bihor, Petru Filip, clama victoria portocaliilor în judeţul nostru, iar cifrele îi susţineau teza. Pe Traian Băsescu îl despărţeau 7,6%, respectiv 7,9% procente de următorii doi candidaţi, Crin Antonescu (PNL) şi Mircea Geoană (PSD).
Dincolo însă de aceste rezultate privind prezidenţiabilii, trebuie văzut în ce măsură scorul lui Băsescu reprezintă rezultatul muncii asidue a pedeliştilor bihoreni sau dacă e mai degrabă vorba aici despre charisma preşedintelui. Aceasta pentru că cifrele arată că dacă acum numele Băsescu a fost votat de 30,1% dintre bihoreni, la europarlamentarele din iunie PDL Bihor a obţinut doar 23,7%. Iar la parlamentarele de anul trecut şi mai puţin: 22,7%.
Se mai remarcă înfrângerea liberalilor în faţa lui Băsescu în colegiile electorale Aleşd şi Beiuş, precum şi prezenţa slabă la vot a maghiarilor.
Luni, pedeliştii bihoreni au vorbit după modelul preşedintelui Traian Băsescu, care duminică seara evidenţia succesul referendumului, neuitând, în acelaşi timp, să trimită bezele liberalilor. Petru Filip a ţinut să sublinieze că partidelor politice li s-a arătat, prin referendum, cum vor românii să îi reprezinte în Parlament. Adică altfel decât până acum. De asemenea, Filip a spus că cea mai logică alianţă pentru guvernare, după 6 decembrie, ar fi PDL – PNL, din principii ce ţin de doctrină. „Cine îşi închipuie că PSD va accepta premierul dorit de PNL, aşa cum crede Antonescu, se înşală amarnic. Nici o alianţă PDL – PNL nu ar fi una uşoară deoarece ar fi nevoie de o compatibilizare, însă din punct de vedere doctrinar e cea mai viabilă”, a spus Filip, evidenţiind astfel faptul că PNL şi, mai nou, PDL, se revendică drept partide de dreapta.
Senatorul portocaliu a mai ţinut să remarce faptul că, prin votul acordat candidaţilor PDL, PNL şi UDMR, bihorenii au spus un „nu” hotărât socialiştilor, preferând partidele de dreapta. Întrebat însă de J.b. dacă îşi aduce aminte din ce mare familie politică europeană făcea parte PD în 2004, anul în care Băsescu a câştiga Preşedinţia României, Petru Filip şi-a amintit că pediştii erau membri ai Internaţionalei Socialiste. Între timp, au virat spre Partidul Popular European (PPE), cu orientare centru-dreapta…
Unguri apatici
În Bihor, Traian Băsescu a câştigat în toate colegiile electorale. Mai puţin în colegiile 1 şi 2 (Marghita – Valea lui Mihai – Diosig – Săcueni), unde, conform aşteptărilor, a fost votat cu prioritate udemeristul Kelemen Hunor.
Dincolo însă de victoriile lui Kelemen din cele două colegii, maghiarii nu au ieşit duminică la vot, conştienţi fiind, poate, şi de faptul că omul UDMR nu are nicio şansă să devină şeful Statului Român. Miză locală nu exista. Nu exista nici măcar miză parlamentară, astfel încât electoratul maghiar a preferat să aibă alte îndeletniciri decât să ştampileze buletine de vot. Mai cu seamă că referendumul lui Băsescu i-a lăsat complet indiferenţi. Astfel s-a ajuns ca Hunor Kelemen să obţină abia 14,8%, după ce la europarlamentare maghiarii obţinuseră 27,5%, iar la parlamentarele din 2008 25,35%!
De altfel, apatia maghiarilor bihoreni s-a regăsit şi în celelalte judeţe cu populaţie maghiară însemnată. Unde altădată erau fruntaşe în ceea ce priveşte prezenţa la urne, acum Harghita şi Covasna au ocupat penultimul, respectiv antepenultimul loc pe ţară în ceea ce priveşte interesul alegătorilor. Iar pe ultimul loc s-a situat Satu Mare. Adică un alt judeţ cu pondere mare de etnici maghiari…
Bobârnac pentru liberali
În ceea ce priveşte PNL Bihor, statisticile arată că filiala păstorită de senatorul Cornel Popa a înregistrat un regres. Liberalii bihoreni nu au reuşit să-l impună câştigător pe Crin Antonescu în niciun colegiu! Aceasta în ciuda faptului că Popa e senator de Aleşd şi Beiuş, Lucia Varga e deputat de Aleşd iar Nicolae Jolţa e deputat de Beiuş! Cu toate acestea, Băsescu a câştigat în cele două colegii, având aproape o mie de voturi în plus în zona Aleşd şi aproape două mii în zona Beiuş-Ştei.
Cornel Popa s-a arătat dezamăgit de votul bihorenilor, nereuşind să explice pentru Jurnal bihorean cum s-a ajuns aici. „Nu înţeleg cum bihorenii au votat masiv PSD şi în special PDL, mai ales după ce au văzut în ultimul an «interesul» celor două partide pentru judeţul Bihor! Credeam că lui Băsescu i se va arăta o dată şi o dată pisica pentru «talentul» pe care l-a arătat, ca generator de scandaluri”, ne-a declarat senatorul liberal. Prin comparaţie, faţă de cele 22,7% obţinute acum de Antonescu, la alegerile legislative de anul trecut, în Bihor PNL reuşea 25,65%, pentru ca la scrutinul europarlamentar de astă-vară să obţină doar 18,65%, din cauza voturilor puţine primite în Oradea.
Acum, în Oradea, cu liberalul Ilie Bolojan primar, Crin Antonescu a obţinut aproape 26%, fiind cu circa patru procente sub Traian Băsescu, şi cu aproximativ 5% peste Mircea Geoană. Bolojan s-a arătat satisfăcut de scorul candidatului PNL, mai ales în condiţiile în care în iunie, la scrutinul europarlamentar, liberalii reuşeau să adune în Oradea doar 12,5% din voturi! Aşadar, acum în Oradea s-a reuşit dublarea voturilor.
PSD creşte
În ceea ce priveşte PSD, senatorul Ioan Mang s-a arătat relativ mulţumit de scorul obţinut de Mircea Geoană (22,2%). Mang însă spera la şi mai mult: „Eu îmi doream să adunăm circa 65.000 de voturi. Am reuşit aproximativ 58.500 de voturi. Se poate şi mai mult. Dacă însă ne gândim din perspectiva alegerilor din 2012, putem spune că suntem pe un drum bun. Colegii mei au apreciat şi mai mult decât mine scorul obţinut de Mircea Geoană. Şi, până la urmă, chiar este un scor bun, dacă ne gândim că noi avem jumătate din primarii pe care îi au PNL sau PDL”, ne-a declarat preşedintele PSD Bihor. Într-adevăr, statisticile arată că PSD a crescut în Bihor. De la alegerile locale din 2004, când PSD s-a situat cu câteva procente sub pragul de 15%, filiala judeţeană social-democrată a început să crească: 18,4% la alegerile parlamentare din 2008, 18,1% la alegerile europene din 2009 şi, iată, 22,2% la alegerile prezidenţiale de duminică. La fel ca şi în cazul PDL, rămâne de văzut dacă cele patru procente în plus obţinute de către Geoană sunt meritul exclusiv al liderului PSD sau e vorba aici în primul rând despre munca depusă de activiştii PSD.
Calin Corpas
Citiți principiile noastre de moderare aici!