Artist al poporului din Republica Moldova şi membru al Uniunii Compozitorilor din România, dirijorul şi compozitorul Eugen Mamot a fost invitatul de onoare a concertului ocazionat de aniversărea a 96 de ani de la Unirea cu Basarabia.
Spectacolul „Cântec de dor, Basarabia”, organizat de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Școala de Arte „Francisc Hubic”, Asociațiile Culturale „România în lume” și „PRO Basarabia și Bucovina”, Filiala Menumorut – Bihor, Uniunea „Vatra Românească” – Filiala Bihor și C T „Transilvania” și „Mihai Viteazul” a avut loc vineri seara şi a fost găzduit de Filarmonica de Stat. În mod simbolic, în primul rând, printre invitaţi a stat PS Episcopul Sofronie Drincec, care arareori binecuvântează cu prezenţa sa evenimentele din viaţa oraşului. Pe muzica compozitorului Eugen Mamot, pe versurile poeţilor basarabeni Grigore Vieru şi Nicolae Mătcaş, au susţinut un impresionant recital: Georgiana Jecu – soprană, Sergiu Chirilă – tenor, Marian Boboia – bariton, Florin Avram – vioară, Trendler Maria – violoncel, Kövesdi Karolina – flaut şi Bogdan Bódis Ádám – pian. Din program au făcut parte „Cântec despre pace, Prietenul, melodii interpretate de Grupul Coral de Copii din Parohia Husasău de Criş, Concerino petru vioară şi pian, baladă pentru vioară şi pian , Mă cheamă cocorii, Foicică doi bujori. Eugen Mamot, invitatul de onoare al evenimentului s-a arătat deosebit de încântat de modul în care artiştii bihoreni i-au interpretat muzica. El a spus că se află pentru prima dată peste hotare cu un astfel de concert. Aceasta chiar dacă a străbătut lumea cu ansamblul de copii pe care l-a condus, ducând mesajul românismului pe toate meridianele. Eugen Mamot şi Ansamblul său Lia -Ciocârlia l-au convins pe viceprimarul Parisului să-i oprească o săptămână în capitala Franţei pentru a concerta. Eugen Mamot şi Lia-Ciocârlia au făcut ca Biserica Albastră să răsune de aplauze, un gest unic în istoria bisericii. Directorul Direcţiei pentru Cultură Lucian Silaghi a subliniat că prin armoniile muzicii sale, Eugen Mamot a făcut pod între cele două ţari-surori.
„Trăiască românii, oriunde s-ar afla!”, a fost mesajul cu care s-a încheiat evenimentul şi care a însufleţit asistenţa.
FACT BOX
Cine este Eugen Mamot?
-dirijor, compozitor, profesor şi autorul de manuale -artist al Poporului şi membru al Uniunii Compozitorilor din România
-a absolvit două specialităţi – dirijat coral (1968) şi teoria muzicii şi compoziţiei (1984) – la Institutul de Arte “Gavriil Muzicescu” din Chişinău (astăzi Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice)
-profesor şi director la Şcoala de muzică din Ungheni, inspector şi şef de direcţie la Ministerul Culturii, director al Centrului Republican de Creaţie Populară, redactor-şef la Redacţia Muzică a Radioteleviziunii Moldova, lector la Institutul de Arte “Gavriil Muzicescu”
– conferenţiar la Universitatea Pedagogică “Ion Creangă”, director artistic şi prim-dirijor al Studioului muzical coral “Lia-Ciocârlia”, profesor de educaţie muzicală şi dirijor al Corului de copii “Şoimii” la Liceul “Mihai Viteazul” din Chişinău
-autor a peste 300 de creaţii vocal-simfonice, instrumentale, corale sau pentru copii
-a primit ordinul “Gloria Muncii” și titlul de Artist al Poporului din Republica Moldova
-este membru al Uniunii Muzicienilor, Uniunii Compozitorilor şi Uniunii Jurnaliştilor din Republica Moldova, al Uniunii Compozitorilor din România. Deţine Medalia “Eminent al culturii” şi titlul “Maestru Emerit al Artei”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!