Nu mai puţin de 108 agenţi economici cu activitate în domeniul serviciilor de alimentaţie publică au fost verificați de inspectorii ITM Bihor în luna noiembrie. „Controalele s-au derulat în cadrul «Campaniei naţionale privind identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată la agenţii economici care au ca obiect de activitate cod Caen 56 – restaurante şi alte activităţi şi servicii de alimentaţie publică (baruri şi alte localuri în care se prestează activităţi de servire a băuturilor, cluburi de noapte, cafenele,restaurante, etc.)»”, transmite Marius Rotar, inspectorul şef al ITM Bihor.
Sancţiuni şi deficienţe
Pe linia relaţiilor de muncă au fost controlaţi 108 agenţi economici. Controalele s-au desfăşurat între orele 22:00-06:00. Au fost sancţionaţi 64 de agenţi economici, fiind aplicate 118 sancţiuni contravenţionale, aplicându-se amenzi în valoare totală de 201.700 de lei. „Au fost depistate lucrând fără forme legale 15 persoane, angajate la zece firme. Angajatorii au fost sancţionaţi cu amenzi în valoare totală de 150.000 de lei”, a precizat şeful ITM Bihor. S-au constatat 255 deficienţe: primirea la muncă fără încheierea contractului indiviual de muncă, nerespectarea prevederilor cu privire la munca suplimentară, munca de noapte, repausul săptămânal, munca în zilele de sărbători legale; neîntocmirea corespunzătoare a foilor colective de prezentă; regulamentul de ordine interioară neluat la cunoştinţă de salariaţi; transmiterea de date eronate în Revisal.
În domeniul securitate şi sănătate în muncă, din cei 36 angajatori controlaţi au fost sancţionaţi un număr de 36 angajatori, fiind aplicate un număr de 87 sancţiuni contravenţionale. Acestea constau în trei amenzi, în valoarea totală de 11.000 de lei, şi 84 avertismente.
Dintre deficienţe constatate, menţionăm: neacordarea echipamentelor individuale de protecţie; lucrătorii nu au purtat mănuşi de protecţie la manipularea obiectelor calde; semnalizări ssm incomplete; nerealizarea controalelor interne la locul de muncă; neprezentarea documentelor de supraveghere a stării de sănătate; necompletarea evaluării riscurilor şi a planului de prevenire şi protecţie; fişe de aptitudine neactualizate, etc. „Subliniem faptul că Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor susţine respectarea drepturilor celor ce muncesc şi nu acceptă sub nici o formă desfăşurarea muncii fără forme legale, urmârind cu prioritate eradicarea acesteia prin aplicarea pârghiilor legale”, conchide Marius Rotar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!