Specialiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul I.P.J. Bihor atenţionează că un comportament neadecvat, caracterizat prin neglijenţă, ignoranţă sau chiar teribilism, este un factor care favorizează comiterea faptelor ilegale, ale căror consecinţe nefaste se răsfrâng atât asupra autorului infracţiunii şi cât şi a victimei. De aceea, oamenii sunt rugaţi, pentru a se feri de posibilii infractori, să nu neglijeze niciun amănunt şi să acorde atenţie sporită unor reguli care pot crea bariere împotriva infractorilor.
La lăsarea întunericului este bine să se evite pe cât posibil locurile izolate sau neiluminate şi purtarea bijuteriilor la vedere. Cei ce au sume importante de bani sau alte valori, este bine să îşi ia măsuri suplimentare şi să fie însoţiţi de o persoană de încredere. Poliţiştii roagă oamenii să nu îşi numere banii pe stradă sau când sunt mai multe persoane în jur fiindcă printre cetăţeni pot fi şi infractori care se vor folosi de „pont”. La fel, cei ce fac diverse plăţi, nu e bine să scoată toţi banii pe care îi au, ci doar suma necesară; banii se manevrează în interiorul poşetei sau a buzunarului – atenţionează poliţiştii.
Cei care se află la ghişeul unei bănci sau CEC pentru a ridica o sumă de bani, este bine să observe comportamentul persoanele din jur fiindcă unii infractori speculează orice situaţie şi urmăresc victimele până ajung în locuri ferite de privirile cetăţenilor.
O atenţie mai mare la copii, roagă poliţiştii care spun că minorilor nu trebuie încredinţate bunuri de valoare (telefoane mobile lănţişoare, sume mari de banii) ca să nu fie o tentaţie pentru infractori.
De asemenea, nu e bine să se împrumute telefoanele mobile pe stradă sau în localuri publice unor persoane necunoscute, care, sub pretextul apelării unor prieteni, dispar cu telefoane cu tot.
Citiți principiile noastre de moderare aici!