Medicii specialişti avertizează faptul că virusul Papiloma, responsabil cu producerea cancerului de col uterin la femei se poate datora şi bărbaţilor. Managerul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie Oradea, dr. Liana Antal, a explicat că un bărbat care are mai multe partenere, poate contracta virusul Papiloma şi îl poate transmite mai departe, altor partenere. Dacă virusul Papiloma nu face ravagii în organismul bărbatului, femeia contaminată poate face cancer de col uterin care îi poate cauza decesul, mai ales că leziunile canceroase nu provoacă dureri care să dea de bănuit în faza incipientă a afecţiunii.
La control
Dr. Simona Mihuţiu, medicul-şef de la secţia de oncologie a Spitalului Judeţean a relatat că înainte de anul 2.000 se înregistrau anual 2.169 cazuri noi, iar după anul 2000 câte 3.001 cazuri noi în fiecare an. La fel, înainte de anul 2000 se înregsitrau 1.396 decese anual, iar după 2000 se înregistrează anual aproape 1.800 de decese în rândul femeilor cu cancer de col uterin.
Majoritatea femeilor care fac cancer de col uterin fie au antecedente familiale, fie provin dintr-un mediu de promiscuitate sexuală, fie au contractat virusul Papiloma, ce duce la apariţia cancerului de col uterin. Aici intră în discuţie şi efectul partenerilor multipli, la femei, dar şi la bărbaţi, a spus d.r Antal.
De altfel, incidenţa cazurilor de îmbolnăviri este mult mai mare (80%) în rândul ţărilor aflate în curs de dezvoltare, decât în ţările mult dezvoltate. Dacă în România o femeie din 44 face leziuni canceroase pe colul uterin, în SUA, raportul de e 1 – 126, în Franţa 1 – 86, iar în Australia 1 – 101.
Din acest motiv, au explicat cele două doctoriţe, derivă interesul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi al Ministerului Sănătăţii pentru iniţierea şi aplicarea programului naţional de depistare precoce a cancerului de col uterin.
FACT BOX:
În prelungiri
– Inspectorii sanitari au prelungit până în 28 septembrie termenul până la care medicii de familie, medicii de laborator, de laborator anatomo-patologic şi medicii ginecologi pot să se înscrie să efectueze analize pentru femeile cu vârsta între 24 – 65 ani.
– Medicii de familie vor fi plătiţi cu 5 lei pentru fiecare caz, iar doctorii ginecologi şi de laborator cu 150 lei/caz
– Dr. Marius Pârcioagă, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, a declarat că e conştient de faptul că suma alocată medicilor de familie nu este mare, dar susţine că alături de un alt program naţional ce va urma să fie derulat tot prin ei, medicii de familie vor putea să îşi suplimenteze un pic veniturile în această perioadă de criză.
Modul de acces
– Femeile cu vârsta între 24 – 65 de ani vor avea acces la examinare gratuită în vederea depistării cancerului de col uterin pe bază de programare.
– Fiecare medic va aloca un timp separat pentru consilierea femeilor eligibile pentru a beneficia de acest program naţional.
- Doctorii de familie îşi vor face o listă cu femeile din lista lor de pacienţi pe care ulterior le vor invita la cabinet.
– Femeile vor primi acasă o scrisoare prin care vor fi invitate la medicii lor de familie, într-un anume interval orar.
– La cabinetele medicilor de familie vor fi afişate laboratoarele şi cabinetele medicale unde se vor efectua efectiv analizele, programul de lucru al acestor unităţi şi numere de telefon pentru programări. Rezultatul analizei se eliberează în termen de o lună de la data recoltării, au informat doctorii.
Otilia Sandor
Citiți principiile noastre de moderare aici!