S-a întâmplat zilele trecute, la câteva luni după ce individul, Avram Fekete, a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru un gest asemănător, care l-a vizat pe același agent. Drept urmare, procurorul de caz de la Parchetul Salonta a cerut arestarea agresorului, iar un judecător de drepturi și libertăți a decis, la 20 martie, să-l trimită după gratii pe Fekete pentru 30 de zile.
Amenințări în sediul Poliției
Incidentul în urma căruia tincanul a ajuns în arestul Poliției Bihor s-a petrecut la 12 martie 2025. „A amenințat cu acte de violență persoana vătămată (…), având calitatea de agent de poliție, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, dar și în legătură cu exercitarea acestora, în timp ce se aflau în Postul de Poliție Comunal”, se arată într-un răspuns al Parchetului de pe lângă Judecătoria Salonta, la solicitarea făcută de Jurnal bihorean.
Polițistul agresat verbal de Avram Fekete este același pe care individul l-a amenințat cu moartea anul trecut, într-o seară din luna aprilie, când agentul a fost chemat, printr-un apel la 112, să intervină pe o stradă din Tinca. S-a deplasat acolo împreună cu doi colegi și un jandarm, găsindu-l pe Fekete sub influența alcoolului și pus pe scandal.
A fost nevoie de intervenția tuturor celor trei polițiști pentru a-l imobiliza pe bărbatul băut, iar când unul din agenți a încercat să-l urce în autospeciala de Poliție, scandalagiul l-a amenințat cu moartea: „Lasă, că vii tu în țigănie și te omor!” Scandalagiul a continuat să arunce cuvinte grele și după ce a ajuns la sediul Postului de Poliție, unde i-a spus agentului „îți dau două cutite în gât, direct”.
Condamnare cu suspendare pentru prima faptă
În aceeași seară, Avram Fekete a fost reținut pentru 24 de ore, iar ulterior a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile. Ancheta și procesul s-au derulat repede, astfel că, după mai puțin de două luni de anchetă și două termene la Judecătoria Salonta, inculpatul a fost condamnat la 9 luni de închisoare cu suspendare, cu un termen de supraveghere de doi ani. Magistratul de caz a considerat că bărbatul avea posibilităţi reale de îndreptare fără a fi trimis după gratii și i-a impus să muncească 60 de zile în folosul comunității.
Instanța a observat că Fekete s-a comportat „acceptabil” în cursul procesului: „s-a prezentat la termenele de judecată, dar și la organele de poliție însărcinate cu supravegherea măsurii preventive (lipsind de câteva ori)”. Mai mult, s-a ținut cont și de faptul că inculpatul și-a recunoscut și a regretat fapta, explicând că a săvârșit-o pe fondul consumului de alcool. Însă, după cum singur a demonstrat, regretele nu au durat mult, astfel că la mai puțin de opt luni de la sentința prin care a scăpat de închisoare, a recidivat.
Până la dosarele de ultraj în care a fost anchetat, Avram Fekete nu a avut probleme cu legea, dar o dată cu al doilea proces, riscă să ajungă după gratii. Codul penal prevede pentru infracțiunea de ultraj o pedeapsă de până la un an și jumătate de închisoare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!