Suspectul se ocupa în mod constant cu braconajul, asociația având probe și martori care au putut să susțină activitățile de vânzare de către acesta a peștelui obținut din Crișul Negru. Toți cei 70 scobari, o mreană și un clean a fost confiscat, majoritatea peștilor purtând semne evidente ale metodelor barbare prin care au fost extrași din râu.
[eadvert]
„Comercializarea fără documente legale a peștelui și altor viețuitoare acvatice obținute din pescuit” reprezintă o faptă pedepsită, în baza art. 64, a OUG 23/2008 privind pescuitul și acvacultura, cu amendă și interzicerea dreptului de a pescui pe o perioadă cuprinsă între un an și 3 ani, constituind infracțiune.
Drept urmare a acțiunilor de braconaj constatate, DSVSA a sancționat bărbatul cu o amendă în valoare de 1200 lei, medicul veterinar care a reprezentat instituția afirmând că fapta comisă reprezenta un „atentat la siguranța publică”. Peștele prins ilegal nu a respectat în vreun mod condițiile sanitare veterinare și de siguranța alimentelor referitoare la producerea, colectarea, procesarea, depozitarea și comercializarea produselor obținute din pescuit. Peștele, un produs perisabil, a fost transportat, ambalat și depozitat în condiții insalubre.
„Atragem atenția amatorilor de rotunjit venituri prin valorificarea peștilor obținuți din pescuit, că această activitate este de natură penală, capturile dobândite prin pescuit fiind destinate exclusiv consumului propriu. Totodată, pescuitul ilegal este aspru pedepsit de legislația piscicolă, în funcție de gravitatea faptelor sancțiunile putând reprezenta simple contravenții, care pornesc de la câteva sute de lei, până la pedepse însemnate, privative de libertate.
Considerăm că pescuitul trebuie să rămână o formă de destindere, de cunoaștere a naturii și petrecere a timpului liber în natură, mai presus de cuantificarea vizitelor pe malurile apelor în pește valorificat sub o formă sau alta”, a transmis asociația printr-un comunicat de presă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!