Aceste proiecte sunt finanțate din fonduri europene, prin diverse programe precum Horizon Europe, Interreg VI A RO-HU, PNRR și Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene. În total, ABA Crișuri derulează 21 de proiecte, cu o valoare totală de aproximativ 8,6 milioane de euro, contribuind semnificativ la protecția mediului și la creșterea accesibilității zonelor turistice din regiune.
Proiecte de inovare și colaborare transfrontalieră
Printre proiectele cele mai importante se numără „Danube Region Water Lighthouse Innovation Action – DALIA”, finanțat prin programul Horizon Europe, care include colaborarea cu 21 de parteneri din 8 țări membre ale Uniunii Europene. ABA Crișuri va implementa soluții inovative pentru reducerea poluării cu PET pe cursurile de apă Barcău, Crișul Repede și Crișul Negru, prin instalarea de capcane de PET-uri pe aceste cursuri de apă transfrontaliere.
De asemenea, ABA Crișuri colaborează cu parteneri din Ungaria în cadrul a două proiecte finanțate prin programul Interreg VI A România-Ungaria, vizând îmbunătățirea gestionării resurselor de apă și protecția mediului în regiunea transfrontalieră.
Unul dintre cele mai mari proiecte aflate în desfășurare este reabilitarea coronamentului digurilor de apărare și crearea infrastructurii pentru trasee cicloturistice în județele Bihor, Arad și Satu Mare.
Proiectul prevede amenajarea a 191 km de piste de biciclete pe digurile administrate de ABA Crișuri, cu scopul de a crește accesibilitatea și de a atrage turiști în zonele vizate. În plus, va fi realizată și refacerea digurilor de apărare, esențiale pentru protecția împotriva inundațiilor. Proiectul beneficiază de o finanțare în valoare de aproape 93 de milioane de lei, având ca termen de finalizare luna noiembrie 2025.
„Documentațiile aferente contractului de proiectare sunt deja realizate, iar autorizațiile de construire au fost obținute. În săptămânile următoare, finalizăm procedurile de atribuire a contractului de execuție a lucrărilor”, a declarat directorul ABA Crișuri, Pásztor Sándor.
Reabilitarea Barajului Leșu: un proiect cu risc de întârziere
Un alt proiect major care vizează județul Bihor este reabilitarea Barajului Leșu, inaugurat în 1973, care de mai bine de un deceniu a fost golit, din cauza problemelor de siguranță. Proiectul de reabilitare a barajului, pentru care au fost alocate aproape 200 de milioane de lei prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), riscă să nu fie finalizat la timp, din cauza întârzierilor în derularea procedurilor.
„Am ajuns în faza în care la București se deschid ofertele depuse pentru Barajul Leșu. Sperăm ca lucrările să înceapă în jurul lunii mai sau începutul lunii iunie. Proiectul este structurat în două etape: partea de proiectare și partea de execuție”, a declarat Pásztor Sándor (foto) pentru Jurnal bihorean.
Acumularea de apă de la Leșu are o capacitate de stocare de 29 milioane mc de apă și are rolul de a proteja localitățile din zonă de inundații, dar și de a produce energie electrică. Reabilitarea barajului este esențială și pentru asigurarea unei rezerve de apă care să alimenteze Oradea, un oraș cu un număr mare de locuitori și necesități semnificative de apă potabilă. Proiectul de reabilitare a Barajului Leșu, pentru care au fost alocate aproape 200 de milioane de lei prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), riscă să nu mai fie realizat.
Directorul Administrației Bazinale de Apă Crișuri (ABA Crișuri), Pásztor Sándor, a atras atenția asupra acestei situații, săptămâna trecută, în cadrul Colegiului Prefectural Bihor. El a subliniat faptul că întârzierile în demararea proiectelor fac imposibilă cheltuirea fondurilor până în vara anului viitor. Reabilitarea Barajului Leșu a fost aprobată de Consiliul Interministerial de Avizare a Lucrărilor Publice de Interes Național abia în aprilie 2024, adică mult după termenul inițial din calendarul de implementare a PNNR.
În cazul în care fondurile din PNRR nu vor ajunge la Barajul Leșu, Pásztor avertizează că lucrările nu vor mai putea fi realizate în viitorul apropiat, deoarece statul nu are resurse financiare suplimentare pentru acest proiect. Totuși, Pásztor este optimist cu privire la realizarea acestuia, având în vedere importanța sa pentru județul Bihor.
„Lucrările trebuie finalizate până în 2026. Fiecare ofertant își asumă angajamentul de a finaliza lucrarea la timp, iar noi suntem încrezători că, dacă nu vor apărea probleme cu refinanțarea, vom respecta termenul stabilit”, a afirmat directorul ABA Crișuri.
Cu toate provocările întâmpinate, ABA Crișuri continuă să lucreze la proiectele sale cu dedicare, iar Pásztor subliniază că este esențială menținerea unui ritm alert de implementare, pentru a asigura succesul acestora.
„S-a lucrat aproximativ un an și jumătate pentru a ajunge până în acest punct, iar acum suntem în faza de licitație și aproape de adjudecare. Este totuși puțin probabil ca această lucrare să fie oprită, având în vedere importanța sa majoră pentru județul Bihor,” a încheiat directorul ABA Crișuri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!