Aceste lucrări de reabilitare și înlocuirea componentelor hidrotehnice, vechi de peste 45 de ani, sunt necesare pentru creșterea gradului de siguranță în exploatare a acumulării permanente Leșu. Investiția, în valoarea de peste 199 de milioane de lei, este asigurată prin finanțare europeană în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
„În conformitate cu legislația în vigoare, în perioada următoare se va publica în Monitorul Oficial Hotărârea de Guvern cu indicatorii tehnico-economici aprobați pentru acumularea Leșu. Execuția efectivă a lucrărilor va începe după finalizarea procedurii de achiziție publică”, afirmă Pásztor Sándor, directorul ABA Crișuri.
Lucrările vor avea ca obiectiv punerea în siguranță a acumulării, prin: etanșeitatea măștii amonte cu o geomembrană, înlocuirea echipamentelor hidromecanice, monitorizarea comportării barajului cu laser- scaner, independența energetică cu panouri fotovoltaice, scară de pești, precum și printr-un sistem de colectare a deșeurilor plutitoare.
[eadvert]
Trimite articolul
Xmai aproape , mai aproape, dar acolo solutia e incorecta. Reabilitarea/consolidare nu cred ca rezolva problema. Poate un nou baraj cu un studiu geo corect
-
A trebuit sa faca sediu nou, sa schimbe masinile ca aveau 2 ani, si sa angajeze personal
Cred ca toate barajele de pe cuprinsul Romaniei ar merita o atentie mult mai mare. Dupa ’89 acestea au fost lasate de izbeliste cu toate ca specialistii au tras numeroase semnale de alarma. Sa nu uitam ca aceste acumulari imense de apa asigura apa potabila sau genereaza energie electrica.
N-are pastor treaba. Sediu nou ii trebuie si masina de serviciu sa mearga la pescuit.