Investiția, în valoare de aproape 99 de milioane de lei (fără TVA), este finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), și vizează creșterea nivelului de siguranță și modernizarea infrastructurii hidrotehnice a barajului.
Potrivit comunicatului emis de A.B.A. Crișuri, lucrările vor începe în luna mai 2025 și se vor derula până în iunie 2026, în baza graficului de execuție asumat de consorțiul câștigător al licitației. Finalizarea procedurii de atribuire, la doar câteva săptămâni de la lansarea sa, este considerată un succes administrativ.
„Finalizarea acestei proceduri, în mai puțin de 30 de zile, este rezultatul muncii profesioniste și dedicate a echipei A.B.A. Crișuri. Le mulțumesc colegilor pentru seriozitatea cu care au tratat acest obiectiv strategic, iar nu în ultimul rând, transmit aprecierile mele tuturor miniștrilor și oamenilor de stat care au susținut acest proiect și au înțeles importanța lui pentru siguranța și dezvoltarea durabilă a zonei montane din județul Bihor”, a declarat Pásztor Sándor, directorul A.B.A. Crișuri.
Contractul de reabilitare a fost câștigat de o asociere de companii românești, având ca lider S.C. SOCOT S.A. și ca partener principal S.C. AQUAPROIECT S.A. Proiectul beneficiază și de expertiza unor subcontractanți specializați: S.C. CONTROLSOFT AUTOMATIZARE S.R.L., S.C. ELECTRIC LIGHT EXPERT S.R.L. și S.C. CARPI TECH S.A.
Lucrări majore pentru siguranță și mediu
Barajul Leșu va trece printr-o serie de intervenții esențiale care vizează atât partea structurală, cât și cea ecologică și digitală. Printre lucrările anunțate se numără:
- Repararea zonelor deteriorate și aplicarea unei folii speciale pentru prevenirea infiltrațiilor;
- Modernizarea sistemelor de control și alarmare, inclusiv implementarea unui sistem SCADA de ultimă generație;
- Reabilitarea drumului de coronament, iluminatului public și căilor de acces;
- Montarea unor insule plutitoare pentru colectarea și reținerea deșeurilor de pe suprafața apei;
- Asigurarea conectivității longitudinale pentru migrarea naturală a speciilor acvatice.
- Un proiect cu impact pe termen lung
Reabilitarea Barajului Leșu face parte dintr-un program mai amplu de investiții derulate în cadrul PNRR și are ca obiectiv nu doar modernizarea unei infrastructuri critice, ci și protejarea mediului și susținerea dezvoltării durabile în zona montană a județului Bihor.
Trimite articolul
XAprind o lumanare pt Păstor… daca chiar se realizeaza…