Pe data de 3 septembrie au început lucrările la barajul Leşu. Aflat în Bihor la sfârşitul săptămânii, pentru a inspecta lucrările finanţate de Ministerul Apelor şi Pădurilor, ministrul Ioan Deneş a anunţat începerea lucrărilor pentru punerea în siguranţă a Barajului Leşu.
Acumularea de la Leșu a fost golită în urmă cu trei ani, însă reabilitarea barajului a tot întârziat.
În cadrul unei conferinţe de presă susţinute vineri la Prefectură în prezenţa directorului general al Administraţiei Naţionale Apele Române, Victor Sandu, a prefectului Ioan Mihaiu, preşedintelui Consiliului Judeţean, Pasztor Sandor şi a vicepreşedintelui CJ Ioan Mang, ministrul a spus că repararea Barajului Leşu este prima lucrare finanţată cu fonduri europene de către Ministerul Apelor, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare.
„Aceasta este prima lucrare care se derulează pe fonduri europene accesate de Ministerul Apelor şi Pădurilor. Punerea în siguranţă a barajului de la Leşu are o alocare de aproximativ 34,5 milioane lei. Anul acesta, prin credite de angajament, pentru că urmează să semnăm finanţarea cu Uniunea Europeană undeva în noiembrie-decembrie, am alocat 4,7 milioane lei, iar în săptămânile următoare vom mai aloca încă patru milioane de lei”, a subliniat ministrul Apelor şi Pădurilor.
Termenul de finalizare a lucrării este septembrie 2021, respective 36 de luni de la Ordinul de începere. Dat fiind însă faptul că, constructorul Repcon s-a angajat să execute în acest an 30% din lucrare se anticipează că lucrarea s-a putea termina mai repede.
18 lucrări în derulare
Conform ministrului Deneş 18 lucrări pe ape şi pe drumuri forestiere sunt în prezent în derulare în Bihor. Pentru continuarea acestor lucrări au fost alocale anul acesta 56 milioane de lei.
Amenajarea Crişului Repede, lucrare începută în anul 2000 cu termen de finalizare 2023, amenajarea Văii Nimăieşti începută în 2009 cu finalizare în 2019, lucrări pentru înlăturarea efectelor unor calamităţi pe Crişul Negru -începute în 1998, termen de finalizare 2019, amenajarea Văii lui Vasile -începută în 2017, cu finalizare în acest an, consolidare mal stâng Crişul Negru -finalizare 2018, consolidare mal drept Crişul Negru, lucrări de protecţie împotriva inundaţiilor pe Valea Brătcuţei se numără printre aceste lucrări.
De asemenea, acumulare nepermanentă Crobeşti începută în 2018- finalizare 2019,, prag de fund pe Crişul Pietros, amenajare Valea Dobricioneşti, reabilitare şi punere în siguranţă Valea Izvor, lucrări pentru înlăturarea efectelor unor calamităţi pe Barcău începute în 1997 cu termen de finalizare 2019, amenajarea complexă a Crişului Repede în vederea apărării localităţilor pe cursul superior, inferior şi mijlociu sunt cele 18 lucrări care se derulează în prezent.
Citiți principiile noastre de moderare aici!