Comisia a examinat 24 de baraje din judeţele: Bihor, Cluj, Maramureş, Hunedoara, Mureş, Harghita, Alba şi Timiş. În funcţie de starea lucrărilor, barajele au primit avize sau autorizaţii pe perioade cuprinse între 1 şi 7 ani. Din lucrările analizate, 84% sunt lucrări care au presupus actualizarea autorizaţiilor iniţiale, în timp ce 16% sunt lucrări noi care urmează să fie propuse pe listele de investiţii.
„Fie că vorbim de baraje existente, sau de baraje care urmează să fie construite, toate trebuie să respecte exigenţele de performanţă referitoare la siguranţa în exploatare. Scopul Comisiei este de a examina, periodic, toate barajele indiferent de deţinătorul sau scopul pentru care au fost construite, întrucât exploatarea în siguranţă este o prioritate”, a declarat Ioan Oprean, preşedintele CTAT.
Avize
Comisia întruneşte specialişti din cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor, din mediul universitar, din rândul experţilor autorizaţi, din cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române”, din cadrul Administraţiilor Bazinale de Apă Crişuri, Mureş, Someş-Tisa şi Banat, precum şi din cadrul S.C. Hidroelectrica S.A.
„Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a obţinut avizarea acumulărilor Asou, Irina, Şicula,, Poiana, Corbeşti, Tămaşda şi Zerindul Mic. Toate aceste baraje sunt în arealul judeţul Bihor”,a declarat Dumitru Voloşeniuc, director ABA Crişuri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!