Specialiștii Administrației Naționale „Apele Române” caută noi soluții de adaptare la schimbările climatice. De aceea, ANAR intenționează să includă în toate proiectele propuse spre finanțare europeană propuneri legate de amenajarea torenților. Mai exact, este vorba despre montarea, realizarea unor „baraje de control”, care să funcționeze ca un sistem de reținere a plutitorilor – resturi de lemn, plastice, material aluvionar. Acest sistem are rolul de a reduce viteza de curgere a apei și de a opri plutitorii care pot provoca blocaje la podurile aflate pe cursurile de apă. Această metodă este pusă în practică cu succes de țări ca Japonia, Elveția, Austria etc.
În România, s-a încercat folosirea unui astfel de sistem în bazinul hidrografic Crișuri, pe Crișul Repede și pe Crișul Alb, în colaborare cu alte autorități. La nivelul bazinului hidrografic Someș-Tisa, s-a folosit un sistem de barare a plutitorilor, prin montarea unor baraje mobile.
Soluții
„Soluțiile furnizate de Apele Române, în calitate de specialiști, nu trebuie privite disparat, ci integrate într-o viziune de ansamblu, în care toate autoritățile responsabile, atât în managementul inundațiilor, cât și cele responsabile în managementul deșeurilor, trebuie să colaboreze”, spun preprezentanții Apelor Române.
În contextul creșterii frecventei inundațiilor de tip torențial, amenajarea torenților devine o problemă de importantă națională. În acest moment, nu există o autoritate care să își asume abordarea unitară a problemei.
Având în vedere precipitațiile prognozate, specialiștii atrag în continuare atenția autorităţilor locale să verifice modul în care sunt întreţinute şanţurile şi rigolele de scurgere a apelor pluviale, să intervină pentru îndepărtarea depozitelor de deșeuri şi a materialului lemnos de pe maluri, pentru a evita antrenarea acestora în cursurile de apă şi obturarea secţiunilor de scurgere.
Ordonanța nr. 21/ 2002 privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale, cu modificările și completările ulterioare prevăzute în Legea nr. 515/ 2002, art.8, lit. k) reglementează „atribuțiile Consiliilor Locale, precum şi pe cele ale primăriilor care au obligaţia de a asigura, în condiţiile legii, curăţenia şi salubrizarea digurilor şi a malurilor, a cursurilor de apă, asanarea terenurilor insalubre şi prevenirea poluării apelor”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!