Deoarece viitoarea structură trebuie să aibă între 50.000 -150.000 de locuitori aceasta a fost gândită în teritoriul delimitat de Aleşd- Huedin-Şimleu. Dezvoltare locala plasata sub responsabilitatea Comunităţii (CLLD) este un instrument complementar altor forme de sprijinire a dezvoltării locale, putând fi asociat unor intervenţii sectoriale sau integrate stabilite la nivel naţional sau regional. Iniţiatorul înfiinţării unui CLLD în zona Aleşdului împreună cu comune din Cluj şi Sălaj a fost primarul vizionar al comunei Borod, Sorin Sarca.
Deşi a studiat în cele mai mici amănunte formarea unor astfel de entităţi care să permită accesul la linii de finanţare inabordabile până acum, primarul Sorin Sarca este reţinut în declaraţii de teama de a nu pune boii înaintea jugului. Domnia sa se declara gata să vorbească despre acest demers doar în momentul în care iniţiativa să se va afla ireversibil pe drumul succesului.
Uniţi de sărăcie
„În acest proiect am pornit de la observaţia că până şi pentru primarii de la putere rectificarea bugetară este negativă. În aceste condiţii mi-am susţinut punctul de vedere în faţa potenţialilor parteneri că nu trebuie să planeze asupra acestui proiect ideea preconcepută că ne concurăm unii pe alţii. Practic trebuie să fim conştienţi că ceea ce uneşte comunităţile pe care le reprezentăm este sărăcia şi acesta e inamicul comun. Prin acest demers dorim, de exemplu, să creăm premisele pentru cei din urban să poată accesa fonduri care erau accesibile doar pe urban şi reciproca. Această abordare de tip bottom-up (de jos-în-sus) presupune formarea unor Grupuri de Acţiune Locală, formate din reprezentanţi ai intereselor socio-economice locale ale sectoarelor public şi privat”, s-a mărginit să explice şeful Primăriei Borod.
În ciuda reţinerii pe care o are primarul de Borod în a vorbi public despre această iniţiativă, primii paşi spre înfiinţarea C.L.L.D sub denumirea de C.L.L.D. Valea Crişului Repede-Muntele Şeş s-au făcut deja. CLLD ca structura asociativă constituită în scopul dezvoltării zonei desemnate în baza unei strategii locale comune, precum şi apartenenţa comunei Vadu Crişului la viitoarea structură asociativă s-a aflat pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu local Vadu Crişului. Iniţiatorul proiectului de hotărâre, viceprimarul Ioan Hasas explică necesitatea înfiinţării unei asemenea structuri:” Comitetul regiunilor a propus ca Strategia Europa 2020 să fie pusă în aplicare prin intermediul pactelor teritoriale (acorduri încheiate între autorităţi locale, regionale şi naţionale, al caror scop este atingerea în parteneriat a obiectivelor Strategiei). Instrumentele puse la dispoziţie de către U.E. pentru atingerea obiectivelor Strategiei Europa 2020 aferente perioadei 2014-2020 se numesc I.T.I. (Investiţii Teritoriale Integrate) şi C.L.L.D. (Dezvoltare locală plasata sub responsabilitatea Comunităţii) si sunt prevăzute în Regulamentul nr. 14.3.2012 COM(2011) 615 final/2: ITI – art. 99 din Regulament şi CLLD – Art. 28-30. Acestea vor fi structuri asociative constituite în scopul dezvoltării unei zone în baza unei strategii locale, ele devenind organisme de implementare pentru toate Programele Operaţionale aferente perioadei 2014-2020, având alocate sume pentru proiecte integrate zonale”. La baza elaborării strategiei integrate vor sta strategiile locale ale U.A.T.-urilor ce vor fi parte componentă a viitoarei structuri. În momentul alinierii legislaţiei româneşti la regulamentul menţionat se va definitiva forma juridică a viitorului parteneriat public-privat “C.L.L.D.- Bihor – Sălaj – Cluj”. C.L.L.D. este un instrument specific, utilizabil la nivel subregional care este complementar altor forme de sprijin pentru dezvoltarea la nivel local. “CLLD poate mobiliza şi implica organizaţiile şi comunităţile locale pentru a-şi aduce contribuţia la realizarea obiectivelor strategiei Europa 2020. Dezvoltarea locala plasată sub responsabilitatea comunităţii (CLLD) este un instrument important prin care România îşi poate reduce dezechilibrele teritoriale prin implicarea autorităţilor locale. Un astfel de instrument va viza în perioada 2014-2020 în principal nevoile de dezvoltare locală în ceea ce priveşte mediul de afaceri, agricultura, educaţia, sănătatea, serviciile sociale, cultura şi mediul, oferind astfel posibilitatea implementării de proiecte integrate cu abordare multisectorială şi interdisciplinară în viitorul program de dezvoltare”, spune viceprimarul de Vadu Crişului Ioan Hasas.
FACT BOX
Avantajele CLLD:
-încurajarea implicării nivelului local (stimularea unei abordări bottom-up)
-consolidarea sentimentului de proprietate la nivel local;
-creşterea capacităţii administrative a comunităţilor locale şi stimularea inovării;
-acţiunile derulate în cadrul CLLD beneficiază
de creşerea ratei de cofinanţare din FEDR
şi/sau FSE cu 10 % (ex 85% în loc de 75%)
-posibilitatea coordonării contribuţiei diferitelor fonduri, inclusiv a celor naţionale
Citiți principiile noastre de moderare aici!