Peste 200 de adrese finale de plată au ieşit, vara aceasta, din Primărie şi au ajuns la orădenii restanțieri. Campania a durat două luni – iunie și iulie, a fost derulată de Direcția Economică din cadrul Primăriei, respectiv Serviciul de Executare Silită şi a avut ca destinatari 221 de orădeni persoane fizice.
„Menționăm că acești proprietari au restanțe istorice, respectiv restanțe foarte vechi pentru care nu au avut efect alte forme de executare silită. Procedura demarată acum de Primăria Oradea urmărește și echitatea față de ceilalți proprietari din municipiul Oradea, care își achită constant impozitele.
Notificările finale de plată reprezintă ultima somație înaintea vânzării imobilului sechestrat. Persoanele notificate trebuie să achite debitele restante în termenul menționat în notificare pentru a evita demararea procedurii legale de evaluare și valorificare a bunului imobil ipotecat la O.C.P.I. în favoarea Municipiului Oradea”, se arată într-un comunicat al municipalităţii.
Plăţi integrale sau parţiale
Primăria a ataşat la comunicat şi o listă cu cei 221 de restanţieri, cu numele ascunse dar cu adresa la vedere.
Rezultatul campaniei de presiune şi ruşinare este că, dintre proprietarii notificați până în acest moment, 45 au făcut plăți integrale sau parțiale în sumă totală de peste 250 mii lei.
16 proprietari au achitat integral dările, valoarea totală colectată de la ei este de peste 126 mii lei iar 29 de proprietari au achitat o parte din datorie, aceştia cotizând la buget un peste 124 mii lei. Pentru diferenţă, au semnat angajamente de plată.
„Valorificarea bunurilor reprezintă o măsură extremă de executare silită, atunci când celelalte măsuri somații, titluri executorii, popriri ale disponibilităților bănești și sechestrele asupra bunurilor mobile sau imobile nu au condus la stingerea obligațiilor fiscale restante.
Notificările finale de plată au fost transmise prin corespondență și, totodată, au fost afișate la adresa bunului sechestrat propus spre valorificare”, mai transmite Primăria.
2,5 milioane lei
De altfel, Primăria e în plină procedură de achiziţie a serviciilor unui evaluator, spune Eduard Florea, şeful Direcţiei Economice din Primărie.
„Azi a apărut anunţul pentru selectarea evaluatorului. Pentru cei care nu au achitat sau nu au încheiat angajamente de plată vom continua cu procedura de executare silită. Primul pas este evaluarea bunurilor deţinute, anunţarea restanţierului despre valoarea stabilită de evaluator şi apoi scoaterea la licitaţie e bunurilor. Comunicatul pe care l-am trimis acum e un fel de somaţie aparte, suplimentară faţă de calendarul impus de lege”, declară directorul.
Este, de fapt, o tentativă de ruşinare a restanţierilor, în lista transmisă de municipalitate nu se distinge numele restanţierilor dar persoanele pot fi uşor indentificate de vecini sau cunoscuţi după adresă.
Aşa numitele datorii istorice acumulate de orădeni, pe „persoană fizică” totalizează peste 2,5 milioane lei. „De regula au o vechime de cel puţin 3, 4 ani dar sunt şi cazuri în care pesoanele nu au mai dat pe la Fisc şi de 10 ani”, spune Florea.
Conform acestuia, marea masă a celor care au acumulat aceste datorii nu deţin proprietăţi care să poată fi executate, precum casele, terenurile, maşinile sau alte bunuri. Cei cu amenzi neachitate au ponderea cea mai mare în totalul de restanţe.
Pentru cei care nu au bunuri pe numele lor, variantele de recuperare a restanţelor sunt insolvabilitatea sau munca în folosul comunității.
Citiți principiile noastre de moderare aici!