Primarul nu mai vrea să acorde sprijin financiar cultelor în timp ce acestea îşi lasă clădirile din Centrul Oradiei în paragină. În această idee, Bolojan a anunţat ieri că intenţionează să opereze o serie de modificări în Regulamentul privind acordarea unor ajutoare financiare pentru reabilitarea clădirilor cu valoare culturală din Oradea. „Asistenţa financiară către culte se va face exclusiv pentru reabilitarea acestor clădiri din Centru. Spre exemplu, Episcopia Ortodoxă deţine o clădire la intersecţia străzii Republicii cu strada Roman Ciorogariu, acoperită toată cu plase. De asemenea, clădirea Ordinului Mizericordienilor (ordin romano-catolic – n.r.), situată tot pe strada Republicii, în care funcţionează Direcţia de Sănătate Publică, arată cum arată”. A fost declaraţia primarului.
Şeful Primăriei orădene spune că vrea ca aceste clădiri să fie reabilitate prin finanţarea lor de către Fundaţia pentruMonumente, înfiinţată special în acest sens de către municipalitate. Beneficiarii reabilitărilor vor rambursa sumele către municipalitate prin finanţările ce vor fi acordate de către PMO acestor culte în anii ce urmează. Astfel, sumele respective, care sunt acordate anual cultelor, vor merge cu prioritate pe reabilitarea acestor clădiri cu valoare culturală.
De altfel, pentru clădirea ortodocşilor de care am pomenit mai sus, situată pe Republicii la numărul 5, proiectul tehnic ar urma să fie gata până la jumătatea lunii august. După aceea se vor cunoaşte exact costurile reabilitării şi se va trece la încheierea contractelor de finanţare.
Clădiri spre reabilitare
În altă ordine de idei, şeful Executivului local a anunţat ieri că sunt aproape de finalizare documentele necesare aprobării primului împrumut pe care municipalitatea îl va face pentru renovarea imobilului din Piaţa Unirii nr. 5, urmând ca până la sfârşitul lunii august să fie semnat contractul de împrumut.
Primarul s-a referit şi la situaţia imobilului de pe str. Vasile Alecsandri nr. 1, colţ cu Piaţa Unirii, acolo unde la parter funcţionează reprezentanţa Dacia. Proprietarii au încheiat un parteneriat cu o firmă privată, căreia i-au cedat podul imobilului, iar aceasta în contrapartidă s-a obligat la refacerea şi reabilitarea interiorului şi exteriorului clădirii. „PrimăriaOradea are cote-părţi în acel imobil. De aceea am demarat negocieri cu băncile pentru a elibera ipotecile de pe acel imobil, pentru ca clădirea să fie finalmente reabilitată. Cu această ocazie, ţin să subliniez că împrumuturile acordate de către Primăria municipiului Oradea beneficiarilor sunt pe cinci ani, cu dobândă zero. Se plăteşte doar rata inflaţiei. Trebuie să fim conştienţi de faptul că dacă avem un Centru în care nu poţi vedea altceva decât plase pe clădiri nu putem vorbi despre turism în Oradea într-o formă serioasă”, a ţinut să mai spună primarul.
CĂLIN CORPAŞ
Citiți principiile noastre de moderare aici!