Dacă anul 2018 îl închidea cu un excedent bugetar de circa 100 de milioane de lei, aflăm că 2019 s-a închis pentru Consiliul Județean cu circa 45 de milioane de lei bani rămași necheltuiți. La jumătate, după cum subliniază președintele Pasztor, dar tot un excedent major este, din cauza incapacității de a cheltui banii pe investițiile prevăzute inițial.
Motivul pentru care Consiliul și-a redus excedentul bugetar nu este ducerea la bun sfârșit a vreunei investiții utile bihorenilor, ci incapacitatea Consiliului Județean de a obține de la Guvern sume pentru cheltuielile sociale, la DGASPC – Protecția Copilului!
În timp ce alte județe au cerut și au primit de la Guvern, pe finalul anului trecut, sume pentru finanțarea sistemului privind copiii instituționalizați, în județul Bihor nu a fost cazul deoarece administrația Pasztor a pus toți banii din bugetul județului, fără să ceară Bucureștiului, câtă vreme nu s-au găsit alte investiții de pus în practică! Anul acesta, din cele circa 90 de milioane de lei, cât costă cheltuielile anuale cu DGASPC, Guvernul va pune măcar 20 de milioane.
Între timp, senatorul UDMR Cseke ne anunță bucuros că Guvernul va cofinanța și cheltuielile cu cele două teatre și cu Filarmonica din Oradea, și acestea finanțate integral de CJ Bihor, până acum. S-ar traduce cu o economie de până la 18 milioane de lei, la bugetul județului. Se nasc din start măcar două întrebări: ce se va întâmpla cu acești bani? Vor fi cheltuiți cu folos, pentru infrastructura județului, sau vor rămâne de pomană, în excedentul reportat, iarăși, pentru la anul?
Trimite articolul
Xasta pt ca partidele se cearta pe acei bani in loc sa ii cheltuie pe obiective de interes pt cetateni