Ieri, în prezenţa echipei de proiect, a reprezentanţilor Unităţii Administrativ Teritoriale a Municipiului Oradea, a dirigintelui de şantier ing. Jakabbfy Ladislau, a conducătorului de proiect – arh. Pafka Ernest şi a reprezentanţilor constructorului, s-a efectuat o dare de seamă privind lucrările demarate în martie la corpurile G, H şi K, la drumurile interioare şi spaţii verzi precum şi a săpăturilor arheologice din ansamblul arhitectural al Cetăţii Oradea.
Managerul de proiect, Dumitru Sim, a precizat că pentru refacerea corpurilor de clădire se folosesc, pe cât posibil, materialele originale. „Tot ce s-a putut recupera s-a reintrodus în sit. S-a examinat la laborator dacă lemnul nu a fost cumva infestat şi dacă va rezista odată montat la loc. În schimb, s-au evacuat toate resturile şi molozul rezultat din decopertarea clădirilor G, H şi K, în cantitate totală de 1.570 de tone”, a explicat Dumitru Sim, în turneul mediatic organizat în şantier.
La rândul său, primarul Oradiei s-a exprimat metaforic împotriva falselor alarme arheologice. „Sperăm că nu vor descoperi la săpături vreun os de Decebal, fapt ce ar bloca lucrările cu săptămânile până la finalizarea cercetărilor arheologice. Acest lucru ne-ar putea face să nu mai putem respecta graficul lucrărilor”, a declarat Ilie Bolojan în contextul în care o fântână ceva mai veche, a fost descoperită în curtea Primăriei cu ocazia săpăturilor pentru construcţia viitoarei săli de lucru cu publicul, care a blocat pentru câteva zile lucrările.
De menţionat că respectarea graficului lucrărilor influenţează direct şi deconturile.
Tranşe aprobate
Până acum s-a depus şi avizat Cererea de prefinanţare II, de 15% din valoarea finanţării, adică de 4.395.500 lei care s-a adăugat tranşei întâi de prefinanţare, egală în cuantum. Totodată s-a întocmit dosarul de ramburs nr. 2 şi s-a solicitat plata pentru 593.000 lei reprezentând cheltuieli eligibile, şi pentru 111.800 lei reprezentând TVA aferent contractului de publicitate.
SC Constructorul Sălard mai are la dispoziţie exact un an pentru a finaliza Corpul G, care va găzdui Administraţia Cetăţii. Corpul H, care va adăposti viitorul Muzeu al pâinii, are ca termen de predare în decembrie 2011, iar corpul K, în care va fi amenajată zona de administraţie publică, va trebui reabilitat până în iunie 2012.
Contractul pentru reabilitarea corpurilor A, G, H, I, K, L, M şi P a fost adjudecat la licitaţie de Constructorul Sălard în asociere cu Korintosz Kft şi Lodza Kft pentru suma de 21,3 milioane lei fără TVA.
C.H.
Au anunţat start reuşit în Cetate
Citiți principiile noastre de moderare aici!