Două sentințe ale instanțelor orădene anulează în parte efectele HCL 896/2020, privind stabilirea impozitelor, taxelor și tarifelor locale pentru anul 2021. Mai exact, este vorba de anularea aplicării prevederilor art.1 lit.B pct.6, prin care Primăria Oradea a reîncadrat suprafețele de teren situate în zonele fiscale A și B pe care sunt ridicate construcții, de la categoria teren agricol, la categoria teren cu construcții.
[eadvert]
Doi orădeni care au contestat în instanță HCL-ul au câștigat procesul, Primăria Oradea fiind obligată să le restituie diferența de impozit, să reîncadreze suprafețele la teren arabil, iar alături de Consiliul Local Oradea, să plătească cheltuielile de judecată. Iuliana Deac, care deține un teren pe strada Făcliei, este una dintre cei doi orădeni care au obținut victoria în instanță.
Potrivit documentelor citate în proces, Deac a plătit în anul 2021 un impozit de 1.403 lei, faţă de 126 de lei, cât a plătit în 2020, ca urmare a aplicării HCL 896/2020. „O situație care nu ar trebui să fie tolerată și acceptată de nimeni, indiferent de argumentele care au stat la baza impozitărilor abuzive”, a declarat vicepreședintele PSD Bihor, Florian Sîrca, în cadrul unei conferințe de presă. Acesta a subliniat că a sesizat Prefectura Bihor (pentru a doua oară pe această temă), Primăria Oradea, Comisia de Abuzuri din Parlament și Camera de Conturi Bihor, referitor la această speță.
„Solicităm ferm și expres Primăriei Oradea să dispună din oficiu repararea prejudiciului”, a cerut Sîrca. El a adăugat că municipalitatea ar trebui să le restituie diferența de impozit tuturor orădenilor afectați. Social-democratul susține că, „împreună cu colegii de partid, vom merge pe dealurile orașului, unde vom sta de vorbă cu oamenii și îi vom ajuta să facă cereri, pentru a li se restitui banii. Îi vom informa despre decizia instanței și posibilitatea de a-și recupera diferența de bani”.
Mii de orădeni afectați
De altfel, în luna mai, PSD Bihor a sesizat și Avocatul Poporului, în numele unui alt orădean afectat de politica fiscală, susținând că HCL 896 a fost adoptată cu încălcarea Constituției, Codului Fiscal, Legii Cadastrului și Legii Registrului Agricol, printre altele. „Nu am putut să determinăm numărul persoanelor afectate, dar cu siguranță sunt peste 5.000 de orădeni. Am sesizat și Instituția Prefectului, însă în demersul politic vreau să îi cer domnului primar Birta să analizeze această HCL”, a declarat atunci Florian Sîrca. El a spus că dacă această problemă nu va fi rezolvată ca urmare a sesizărilor deja făcute, următorul pas este deschiderea unei acțiuni în contencios. JB – G.A.
Ce prevede HCL
Hotărârea amintită, intrată în vigoare la 1 ianuarie 2021, spune că suprafețele de teren situate în zonele fiscale A și B, pe care sunt edificate construcții, se încadrează la categoria teren cu construcții. Același document prevede că proprietarii terenurilor reîncadrate potrivit HCL 896 puteau să depună cerere pentru redarea în circuitul agricol a unei părți din suprafața terenurilor, până la 31 martie 2021.
Trimite articolul
XSa se plateasca din veniturile consilierilor locali care au votat. Chiar nu sunt luati la raspundere ca voteaza in 5 minute Zeci de HCL uri?
-
Sa plateasca judecatorii, alt abuz al justitiei. Primaria poate sa puna ce impozit vrea , si de mii de euro la o garsoniera, daca nu iti place sau nu iti permiti, vinzi si te muti. De aceea e primar si primarie sa faca ce vrea. Acum de unde mai sunt bani de dezvoltare? Platesti tu pagubele astea?
-
si eu pot sa-mi fac treburile unde vreau, acuma caut gura ta, pentru ca am o incarcatura mare! 🙂
-
ce dezvoltare? unde e dezvoltarea in bunastarea oradeanului? dezvoltarea trebuie sa fie direct proportionala cu economia locala plus fonduri nerambursabile. sa maresti in continuu taxele pentru betoane si asfalt, lucrari de mantuiala, greseli de proiectare si executie, pentru bataia de joc a grandioaselor dezvoltari orasenesti, adica pentru interese materiale de haita, orice corigent poate sa fie primar. iar primarul nu face ce vrea intr-o tara civilizata, dar in republica noastra bananiera inca acest concept prinde la multi si in special la ghiocei sau aplaudaci pe interes.
-
Primarul e dumnezeu intr-un oras, are dreptul sa faca ce vrea. Nu exista drept la proprietate nu ai nici un drept in fata primariei. Si in Oradea se vede bine cum se dezvolta , fara ca nimeni sa nu se poata opune la nimic. Aici primarul stie ca e mai presus de lege
-
Aprecieri pt. gândirea transpusă în comentariu. 100% îți dau dreptate și, repet, apreciez, că gândești.
-
-
Nu, Drop. Să plătească “gașca” din primărie. Care au greșit, în defavoarea, plătitorilor de taxe! Și care, am văzut că au făcut ședință, pe șustache, pt a ne prosti din nou: CJB() cuprinde doi membrii ai găștii din primăria oradea, Mircea Mălan și ” domn’ col. Bolojică-ex tovarăș. Și, drept urmare, se formă o nouă gașcă, + Călin Gal. Dacă, tu, drop, nu ești cu ei(de-al lor), ești cel mai subtil comentator de pe acest “minunat” site.
-