Tot mai mulţi bihoreni reclamă descoperirea de bancnote false de 10 lei, în timp ce unii comercianţi din marile supermarketuri nu diferenţiază 10 lei reali de cei falşi şi anunţă clienţii că sunt falşi într-un mod ce poate provoca tahicardie.
A păţit-o şi o orădeancă vineri după-masă, la unul dintre hipermarketuri unde, la casă, i-ar fi spus că o bancnotă de 10 lei e falsă. Femeii i-a venit să leşine pentru că s-a simţit umilită şi fără 10 lei valabili.
Jurnal bihorean a ajuns în posesia acestei bancnote şi de fapt, aceasta este reală. Doar că-i vorba de o emisiune mai veche, din 2005, fără cele două pensule aurii pe decupajul transparent.
Niciun anchetator local nu a informat oficial oamenii, deşi acest caz este extrem de amplu. După cum a informat Bihon.ro și JB de-o săptămână, citând surse, toate judeţele din Transilvania sunt pline de bancnote false de 10 lei. Infractorii ar fi profesionişti care dispun de aparatură de excepţie.
Surse JB spun că acest caz ar fi fost preluat de Crima organizată din Capitală, sub coordonarea procurorilor DIICOT tot din Bucureşti, din pricina complexităţii şi a mulţimii de oameni afectaţi.
JB adresează astfel următoarele întrebări mai multor instituţii implicate, cu scopul de a informa corect populaţia pentru ca aceasta să se poată proteja: „Unde să anunţe oamenii că au primit bani falşi, la 112 sau la altă instituţie? Ce să facă oamenii cu banii falşi? Cine îi amendează pe comercianţii care nu deosebesc bancnotele false de cele reale şi induc oameniii în eroare? Cine îi despăgubeşte pe oameni? Ce se întâmplă cu oamenii care rămân înainte de salar sau pensie cu doar câteva zeci de lei, despre care află că sunt falşi şi suferă atacuri de panică, infarct etc pentru că nu mai au din ce să-şi mai ia o pâine?”
Citiți principiile noastre de moderare aici!