Împins până dincolo de al 12-lea ceas de analize, contestaţii şi alte formalităţi birocratice, proiectul centralei noi pe gaz are prevăzută în contractul de execuţie depăşirea termenului de cheltuire a fondurilor europene cu două luni. Asta înseamnă că diferenţa de costuri – adică lucrările care se fac după 31 decembrie 2015, cad pe bugetul local. La un contract de peste 242 milioane de lei, orice procent de lucrări nerealizate este apăsător pentru bugetul oraşului.
Cu îngrijorare
Proiectul centralei pe gaz a fost inclus de primarul Ilie Bolojan în categoria „cu probleme”. Termenul de finalizare prevăzut în contract este de 18 luni, ceea ce împinge lucrarea până în februarie 2016. Dar orice lucrare efectuată după data de 31 decembrie 2015 va fi refuzată la plată de finanţator, deci se va deconta din bugetul oraşului. Edilii spun că au creat premisele pentru evitarea depăşirii termenului, prin negocieri cu executantul, asocierea de firme Elsaco Botoşani şi STC din Italia. Dacă la nivel de „gentlemani”, situaţia este rezolvată în favoarea oraşului, în caz de nerealizare a angajamentelor, italienii au „asul” contractului de bază.
În faţa acestei situaţii, primarul se afişează optimist. „Contractul centralei prevede ca termen final luna februarie 2016 dar până acum graficul de execuţie este respectat. În acest moment nu putem spune că riscăm ceva. În trei sau şase luni, în funcţie de evoluţia lucrărilor, putem şti dacă ne încadrăm sau nu în termen”, declară Ilie Bolojan. Iar graficul a fost revizuit, astfel încât cele mai costisitoare dintre operaţiuni să cadă până în noiembrie 2015. Turbina de gaz, de exemplu, a fost deja comandată la General Electric şi e aşteptată la Oradea în mai.
18 luni, dar nu toate
Durata lucrării a constituit subiect de negociere între italieni şi Primărie chiar şi după ce Primăria a anunţat adjudecarea licitaţiei în favoarea lor. Vara trecută, o delegaţie a firmelor a negociat intens cu Direcţia Managementul Proiectelor cu Finanţare Internaţională din Primărie care a încercat să impună un unic termen, 31 decembrie 2015, şi să facă uitată durata de 18 luni prevăzută în caietul de sarcini licitat. A reuşit, anterior, acest fapt cu executanţii pasajelor peste centură, de exemplu, care şi-au asumat durate de execuţie mai mici decât cele câştigate la licitaţie.
„Le-am spus că avem obligativitatea să îi informăm că nu putem accepta nicio situaţie de plată mai târziu de decembrie 2015, pentru că nu putem fi de acord să plătim de la bugetul local facturile post-31 decembrie”, spune Ioan Maghiar, managerul proiectului. „Ei ţineau de cele 18 luni iar poziţia noastră a fost una fără echivoc – nu mai târziu de 31 decembrie 2015”, precizează acesta.
Cum discuţiile n-au avut rezultatul dorit, contractul s-a semnat pe o… aberaţie: în august 2014, s-a convenit ca lucrarea să se termine în 18 luni, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2015. „Toată problema este să încercăm să găsim soluţii să nu ajungem la conflict”, spune Maghiar.
Măsură asiguratorie
Chiar dacă au ţinut cu dinţii de termenul lor, ca măsură asiguratorie în caz de situaţii neprevăzute, italienii au acceptat să încerce să se încadreze în termenul 2015. „Şi-au refăcut graficul de execuţie a lucrărilor. Au comprimat cât se poate anumite părţi din contract. Proiectarea era prevăzută iniţial la cinci sau şase luni, s-a ajuns la patru luni. Au grăbit organizarea de şantier şi au lăsat ultimele trei luni doar pentru probele pe utilajele montate şi funcţionale. Conform graficului, instalaţiile trebuie să fie funcţionale la sfârşitul anului. Pentru asta, trebuie ca lucrările să curgă liniar, fără sincope”, crede managerul de proiect.
Optimism
Şi Maghiar se declară optimist, deşi modul în care decurg proiectele europene nu justifică pe deplin atare atitudine.
„Situaţia aceasta va deveni o problemă şi se va lua în calcul în momentul în care se va constata că nu se îndeplinesc condiţiile impuse prin graficul de lucrări revizuit. În cazul unei dispute, contractul spune că arbitru este inginerul – în cazul de faţă, Safej, firma care asigură dirigenţia de şantier şi verificarea proiectului”, declară el. Spune, de asemenea, că într-o dispută, va conta contractul. Dar inclusiv contractul are mai multe documente componente, între care unele prevăd durata de implementare de 18 luni iar altele termenul final, decembrie 2015…
Citiți principiile noastre de moderare aici!