Întregul volum de reparaţii necesare la instalaţiile de termoficare din oraş se cifrează la 10 milioane, din care au fost alocate 2,2 milioane pentru reţeaua primară şi 2,8 milioane pentru cea secundară şi punctele termice. Din cauza unor probleme financiare, însă nu se poate aloca întreaga sumă necesară, şi ca atare, reparaţiile nu se pot face integral. „Multe dintre reţelele din oraş au o vechime de peste 40 de ani vechime, iar infiltraţiile din pânza freatică a impurităţilor le corodează făcând ca acestea să cedeze pe locuri”, a explicat Eustafie Ilisei, purtătorul de cuvânt al Electrocentrale.
Pe reţeaua primară au fost făcute în ultimele luni reparaţii în 10 locuri, dintre care cu implicaţii mai mari, pe Bdul Dacia, colţ cu Spartacus şi în Parcul Traian. Au fost efectuate lucrări pe Calea Aradului colţ cu Oneştilor, pe Louis Pasteur, la intersecţia cu Ecaterina Teodoroiu, în jurul străzii Parcului şi pe strada Dunării. Dacă în anumite locuri deteriorarea conductelor s-a făcut în profunzime, dar pe porţiuni mici, mai spune reprezentantul CET, în alte locuri, ca de exemplu pe Oneştilor, coroziunea este de suprafaţă, dar extinsă. Aici sunt necesare noi lucrări din cauza unor „recidive”. În Parcul Traian a fost necesară schimbarea conductei pe o lungime de 10 metri.
O altă lucrare de amploare a fost efectuată în vara acestui an pe Bdul Decebal colţ cu Tudor Vladimirescu, unde a fost înlocuită o porţiune de magistrală, întrucât în precedentul sezon rece agentul termic nu a mers cum ar fi trebuit spre centru.
Combustibil suficient
Pentru aprovizionarea de cărbune au fost încheiate două contracte: cu producătorul local din Voivozi şi cu Societatea Naţională a Lingnitului, din Oltenia, care furnizează către CET fiecare câte 600.000 de tone, la preţul de 49,8 lei/gcal, respectiv 56,92 lei/gcal. Cantitatea este suficientă, având în vedere că necesarul estimat pentru un sezon rece este de 900.000 – 1 milion de tone. Pentru păcură, CET a apelat la serviciile Petrom, cu care se află în tratative pentru achiziţionarea a 10.000 de tone, la preţul de peste 14 milioanei de lei. „Cantitatea este suficientă pentru patru luni. La aceasta se adaugă alte peste 3.000 de tone, aflate pe stoc. Dacă va fi nevoie, vom achiziţiona cantităţi suplimentare de păcură”, explică Eustafie Ilisei.
Mălina Pop
Citiți principiile noastre de moderare aici!