Ministerul Agriculturii va primi cei mai mulţi bani la rectificarea bugetară, în proiectul ordonanţei de urgenţă în acest sens fiind prevăzută suma de 769,5 milioane de lei. Banii urmează a fi folosiţi pentru plata tranşei aferente anului 2016 a titlurilor executorii şi a subvenţiilor pentru motorină, precum şi pentru cheltuieli pentru îmbunătăţiri funciare, investiţii şi pentru fonduri externe nerambursabile.
În aceeaşi sumă este inclusă şi o estimare de 300 de milioane de lei pentru despăgubirile acordate producătorilor agricoli afectaţi de secetă, suma reprezentând mai puţin de jumătate din cea solicitată în acest sens.
Ministrul Constantin spunea că a primit asigurări că la rectificarea bugetară, ministerul pe care îl conduce va primi doar pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de secetă 640 de milioane de lei, dar în realitate, suma alocată în acest sens este de 300 de milioane de lei.
Constantin a mai precizat că a fost notificată şi Comisia Europeană despre plata acestor despăgubiri şi ca de la 1 noiembrie vor începe să se primească cereri din partea fermierilor, urmând ca de la jumătatea lui decembrie, după ce se va primi acordul Comisiei Europene, să se înceapă efectuarea plăţilor.
Suprafaţa terenurilor agricole afectate, în diverse stadii, de secetă se ridică la 1,6 milioane de hectare.
„Vorbim aici de cei care au suferit pierderi pe suprafeţe mai mari de 30%, deci între 30% şi 100%. A nu se întelege ca toată suprafaţa de 1,6 milioane de hectare a fost afectată în totalitate. În diverse stadii, această suprafaţă este afectată. Numărul de beneficiari care va primi aceste despăgubiri este de aproximativ 173.524, după evaluările pe care noi le-am primit de la Direcţiile Agricole şi instituţiile care functionează în subordinea Prefecturilor. 165.000 dintre beneficiari sunt persoane fizice”, spun reprezentanţii MADR.
Citiți principiile noastre de moderare aici!