O nouă sesiune de depunere a proiectelor de finanţare prin măsura 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri urmează să fie lansată în luna februarie 2017.
Astfel, prin intermediul submăsurii 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) aceştia pot primi până la 50.000 euro pe proiect.
Pentru a putea primi sprijin în cadrul submăsurii 6.1, solicitantul sprijinului trebuie să îndeplinească mai multe condiţii.
Solicitantul trebuie să se încadreze în categoria microintreprinderilor şi intreprinderilor mici şi să deţină o exploataţie agricolă cu dimensiunea economică cuprinsă între 12.000 si 50.000 SO.
O altă condiţie obligatorie este ca fermierul să deţină competenţe şi aptitudini profesionale, indeplinind cel puţin una dintre condiţiile care vor fi dezvoltate în secţiunea dedicată formării profesionale în Ghidul solicitantului.
Solicitantul trebuie să prezinte un Plan de Afaceri viabil pentru dezvoltarea activităţilor agricole din cadrul exploataţiei agricole pentru care solicită sprijin prin intermediul acestei submăsuri.
Stabilirea domiciliul şi sediul social în Unitatea Administrativ Teritorială în care este înregistrată exploataţia, şi locul de muncă, în cazul în care este încadrat într-o activitate salarizată, în aceeşi UAT sau zonă limitrofă a UAT în care este înregistrată exploataţia vizată pentru sprijin, până la momentul demarării implementării Planului de Afaceri, aceasta fiind o precondiţie a gestionării eficiente a Planului de Afaceri – în cazul în care această condiţie nu este îndeplinită la momentul depunerii Cererii de Finanţare.
Condiţii
Demararea Planului de Afaceri trebuie să înceapă în termen de cel mult 9 luni de la data deciziei de acordare a sprijinului iar solicitantul se angajează să devină fermier activ.
Înaintea solicitării celei de-a doua tranşe de plată, beneficiarul face dovada creşterii performanţelor economice ale exploataţiei, prin comercializarea producţiei proprii în procent de minimum 20% din valoarea primei tranşe de plată.
În cazul în care exploataţia agricolă vizează creşterea animalelor şi condiţia referitoare la existenţa platformei de gunoi de grajd nu este îndeplinită la momentul depunerii Cererii de Finanţare, Planul de Afaceri va prevede în mod obligatoriu amenajări de gestionare a gunoiului de grajd, conform normelor de mediu şi a legislaţiei aplicabile sau adaptări ale platformelor deja existente.
În cazul în care exploataţia deţine amenăjari privind gestionarea gunoiului de grajd, conformă cu cerinţele de mediu şi cele aferente Anexei 8 la Ghid, în Planul de Afaceri se va descrie platforma şi conformitatea acesteia cu cerinţele normelor de mediu şi dacă este cazul, se vor ataşa documente justificative.
În cazul înfiinţării/ adaptării platformelor de gestionare a gunoiului de grajd se vor respecta: prevederile Codului de bune practici agricole pentru protecţia apelor împotriva poluării cu nitraţi din surse agricole.
Citiți principiile noastre de moderare aici!