Consiliul Judeţean a aprobat marti alocarea către Spitalul Judetean Oradea a 1,4 milioane de lei noi în vederea implementării în spital a unui sistem integrat de IT, cu finanţare europeană. Suma totală a proiectului este de 3,8 milioane lei noi, din care cheltuieli eligibile sunt 3,1 milioane lei. Iniţial, Consiliului i se ceruseră 2,3 milioane RON drept cofinanţare pentru acest proiect, ne-a informat preşedintele comisiei economice din CJ, Traian Bulzan. De asemenea, Spitalul Judeţean a solicitat Consiliului alte 3,6 milioane de lei noi pentru alte investiţii şi reparaţii curente din spital. Aceste sume nici nu au intrat însă în dezbaterea aleşilor judeţeni.
Tensiunile dintre preşedintele Radu Ţîrle şi ceilalţi lideri din Consiliul Judeţean s-au evidenţiat şi ieri, la acest punct de pe ordinea de zi. De altfel, faptul că aceşti bani erau vitali pentru ca spitalul să nu piardă finanţarea europeană privind proiectul IT a fost singurul argument convingător pentru alocarea fondurilor către spital! Altfel, „amănuntul” că managerul numit de către Radu Ţîrle la Spitalul Judeţean, Carmen Pantiş, nu e agreat nici de PSD şi nici de UDMR, ar fi putut conduce la un refuz total de alocare a banilor către spital.
Deoarece Radu Ţîrle nu s-a consultat cu niciun partid atunci când a numit-o pe Carmen Pantiş manager interimar al Spitalului Judeţean, în locul lui Florin Bodog, susţinut de PSD, iată că acum toate proiectele ce se leagă de finanţarea spitalului sunt foarte discutate în Consiliu. Bunăoară, ieri Radu Ţîrle a trebuit să le spună tuturor că e vorba despre un proiect cu finanţare europeană – cel privind sistemul integrat IT – care dacă nu e susţinut financiar de către CJ Bihor riscă să fie pierdut de către spital. De asemenea, Radu Ţîrle a susţinut şi cererea conducerii spitalului, privind repararea de urgenţă a staţiei de sterilizare a Spitalului Judeţean, ce deserveşte tot sistemul sanitar bihorean. Degeaba, consilierii au votat doar pentru asigurarea cofinanţării pentru proiectul european. Iniţial, conducerea spitalului dorise 2,3 milioane RON, s-au aprobat doar 1,4 milioane.
Poziţii
Ionel Avrigeanu, liderul grupului PDL, a spus din capul locului că PDL va vota doar sume pe proiecte şi nu pentru alte reparaţii. La rândul său, vicepreşedintele CJ, Kiss Alexandru (UDMR), a spus răspicat că va vota doar pentru proiectul pe fonduri europene, iar pentru alte cheltuieli la spital, nici vorbă.
De altfel, în acest context, disputa privind puterea în Spitalul Judeţean i-a aprins pe cei prezenţi. Primul a luat cuvântul Mihai Bar (PSD). Acesta a criticat faptul că CJ Bihor votează una şi Radu Tirle aplică alta. Trimitere la regulamentul privind desfăşurarea concursului la Spitalul Judeţean. „Venim aici doar ca să ne aflăm în treabă?!”, l-a întrebat pesedistul pe capul CJ. Ţîrle i-a răspuns lui Bar, făcând referire la legile ce, în opinia sa, i-ar conferi acest drept, de a decide de unul singur.
Udemeristul Szabo Odon a intervenit pentru a-l contrazice pe Radu Ţîrle.
Szabo a arătat o adresă a secretarului de stat de la Ministerul Sănătăţii, Cristian Irimie, prin care acesta din urmă preciza că autoritatea care stabileşte regulamentul concursului e plenul Consiliului Judeţean, iar Hotărârea acestui for doar e pusă în practică de către preşedintele CJ, prin act administrativ. Aşadar, conform actului arătat de Szabo, CJ decide şi preşedintele doar aplică, situaţie cu care probabil că Radu Ţîrle nu va fi de acord niciodată, din moment ce nu uită niciodată să sublinieze că e primul preşedinte de Consiliu ales uninominal.
CĂLIN CORPAŞ
Ministrul repara tomograful de la Judetean
Citiți principiile noastre de moderare aici!