Românii au motive să se întoarcă acasă din Ungaria. Mai ales dacă primesc o finanțare de până la 40.000 de euro pentru a-și deschide o afacere. Banii se acordă prin intermediul proiectului Diaspora Start Up – „40.000 de motive să devii antreprenor în România”.
Camera de Comerț și Industrie Bihor a găzduit vineri, conferința de deschidere a proiectului, care este implementat de către Asociaţia pentru Promovarea Afacerilor în România împreună cu Fundaţia LAM şi este realizat în cadrul Programului Operativ Capital Uman (POCU) cofinanţat de Fondul Social European.
Beneficiari
„Proiectul este destinat acelor cetăţeni români, care doresc să demareze o afacere şi în anul premergător înregistrării au trăit oficial în Ungaria. Se pot înscrie în program românii, cu domiciliul în regiunea de dezvoltare de Nord-Vest sau Centrală şi care doresc să-şi înceapă afacerea în aceste regiuni. Sunt multe persoane care se interesează de proiect, dar mai puțini îndeplinesc condițiile”, ne-a declarat Magor Kadar, responsabil mass media.
Una din condiţiile proiectului este ca sediul să fie în mediu orăşenesc. Nu se finanțează afacerile în domeniul agricol. Programul oferă participanţilor suport profesional pe de o parte, iar pe de altă parte sprijin financiar. Suportul profesional se realizează în primă fază printr-o platformă online de e-learning, unde vor fi prelucrate subiecte ce pot fi utile pentru antreprenorii începători.
Formarea profesională se realizează în cadrul unui curs online în limbile română şi maghiară, dând astfel posibilitatea cursanţilor să dobândească cunoştinţele şi abilităţile de bază necesare pentru demararea unei afaceri în limba lor maternă. Seria de cursuri cu o durată de aproximativ 40 de ore se realizează în formă interactivă, mentorii, în afară de prezentări, dau răspunsuri la întrebările apărute.
Pe lângă formare, participanţii devin membri unei reţele suport, în cadrul căreia sunt sprijiniţi de instituţii, organizaţii, firme, cu informaţii şi sfaturi legate de demararea şi funcţionarea afacerii.
„La finalul cursului de formare vor fi alese 32 de planuri de afaceri de către un juriu format din profesionişti. Acestea vor beneficia de finanţare nerambursabilă de maximum 40.000 euro. Pe lângă finanţare, celălalt punct relevant al proiectului este programul de mentoring, în cadrul căruia antreprenorul va beneficia de posibilitatea de a aprofunda cunoştinţele dobândite şi de sfaturi ţintite. Activitatea mentorilor nu se rezumă doar la perioada în care se elaborează planurile de afaceri, ci ei vor asigura sprijin continuu, în scopul demarării unor afaceri viabile şi sustenabile pe termen lung”, a subliniat Nagy Timea Zita, manager de proiect.
Termenul limită pentru înscrierea în proiect este data de 11 martie 2018, iar valoarea proiectului este de circa 2 milioane de euro.
La conferința de deschidere au fost prezenți și câțiva dintre cei care s-au înscris în proiect. „Dorim să facem ceva pe cont propriu. Cel mai mult mi-a plăcut la programul acesta, că te învață ce să faci. Am mai încercat și alte afaceri, dar nu a mers. Vrem să facem ceva în domeniul meșteșugăresc și să implicăm inclusiv copiii. Merită să încercăm”, a precizat Laura P.
Cei interesaţi se mai pot înscrie accesând următoarea adresă: http://diasporaungaria.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!