[eadvert]
Încă din 2020, elevii care provin din familii defavorizate, înscriși în învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial, trebuiau să primească, în fiecare an școlar, tichete în valoare de 500 de lei. Banii trebuiau folosiți pentru rechizite și haine, doar că, până zilele trecute, banii nu au fost alocați în niciun an. Acum, după mai bine de doi ani de la apariția acestui program, autoritățile au făcut pași pentru implementarea programului care vine în sprijinul elevilor care provin din familii cu venituri mici și aplicarea lui efectivă. Banii au ajuns la elevi înainte de Paști, potrivit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). La nivel național, MIPE a distribuit 245.018 carduri alimentate cu câte 500 de lei, pe care părinții elevilor îi vor putea folosi doar pentru achiziționarea de rechizite și îmbrăcăminte,nfără ca suma să poată fi preschimbată în numerar.
Potrivit inspectorului Florin Negruțiu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, 6.417 elevi din 404 unități de învățământ din județul Bihor au beneficiat de acest sprijin ca să meargă la școală.
„O astfel de măsură este necesară, mai ales în contextul crizei pe care a generat-o epidemia de coronavirus, pentru că una dintre cele mai afectate categorii este cea a copiilor dezavantajați din învățământul de stat, luând în considerare abandonul școlar ridicat provocat de închiderea școlilor și lipsa accesului la învățământul online. Suma de bani de pe tichetul social aferentă unui an școlar va putea fi folosită timp de un an de zile de la data emiterii, numai pe baza actului de identitate al titularului sau al părinților acestuia”, a explicat Negruțiu.
Tichetele pentru achiziționarea rechizitelor și hainelor vor putea fi folosite doar în anumite magazine – cele care vând materiale școlare și se află pe lista unității emitente a cardurilor pentru sprijin educațional.
Inspectoratele școlare județene și unitățile de învățământ vor trebui și să asigure măsuri suplimentare, precum: măsuri de educație pentru încurajarea frecventării școlii, asigurarea igienei corporale și a locuinței proprii, orientare școlară și/sau profesională, sfaturi de gestionare a bugetului, facilitarea accesului la serviciile medicale, recomandări educaționale și culturale – zic reprezentanții MIPE.
Citiți principiile noastre de moderare aici!