În cadrul Măsurii 10 –Agro-mediu şi climă începând cu anul acesta au fost introduse trei noi pachete pentru conservarea unor specii de păsări.
Acestea sunt Pachetul 9 – terenuri agricole importante ca zone de hrănire pentru acvila ţipătoare mică cu următorul nivel al plăţilor: sub-pachetul 9.1 – terenuri arabile importante ca zone de hrănire pentru acvila ţipătoare mică 200 euro/ha/an.
Pe parcelele angajate se vor lasă fâşii necultivate/ nerecoltate. Este interzisă utilizarea fertilizanţilor chimici şi a pesticidelor şi cultivarea rapiţei, porumbului şi florii-soarelui. Pe fâşiile necultivate se va desfăşura activitatea agricolă minimă. Sub-pachetul 9.2 – pajişti permanente importante ca zone de hrănire pentru acvila ţipătoare mică: varianta 9.2.1 – lucrări manuale pe pajişti importante pentru acvila ţipătoare mică – 269 euro/ha/an şi varianta 9.2.2 – lucrări cu utilaje uşoare pe pajişti importante pentru acvila ţipătoare mica – 190 euro/ha/an.
Cositul, după 1 iulie
Pe parcelele angajate cositul poate începe numai după 1 iulie, fiind necesară lasarea unor suprafeţe necosite până la 1 octombrie. Se vor respecta anumite limite pentru încărcatura cu animale pe păşuni şi pentru cantităţile de gunoi de grajd utilizat în mod tradiţional. Se interzic utilizarea fertilizanţilor chimici şi a pesticidelor, drenajul şi folosirea utilajelor grele.
Pachetul 10 – refugii ecologice pe terenuri arabile pentru speciile de păsări comune asociate terenurilor agricole cu o plată de 92 euro/ha.
Pe parcelele angajate se vor lăsa fâşii necultivate, pe care nu se vor aplica îngrăşăminte chimice sau pesticide. Pe fâşiile necultivate se va desfăşura activitate agricolă minimă.
Pachetul 11 – terenuri agricole importante pentru dropie (Otis tarda), cu urmatoarele sub-pachete: sub-pachetul 11.1 – terenuri arabile importante pentru dropie, varianta 11.1.1 – conversia terenurilor arabile în pajişti – 255 €/ha/an. Pe suprafaţa angajată se va înfiinţa pajiste. Varianta 11.1.2 – zona de protecţie pentru dropie pe teren arabil – 100 €/ha/an. Pe suprafaţa angajată se va respecta în fiecare an un anumit asolament.
Pe suprafaţa angajată în cadrul ambelor variante suprafeţele pe care s-au înfiinţat culturi perene vor putea fi cosite după 1 iulie, fiind necesară lasarea unor suprafeţe necosite până la 1 octombrie. Cositul se face dinspre interiorul parcelei spre exteriorul acesteia, folosindu-se un dispozitiv pentru protectia păsărilor cuibaritoare la sol.
Sub-pachetul 11.2 – pajişti permanente importante pentru dropie varianta 11.2.1 – lucrări manuale pe pajişti importante pentru dropie – 269 euro/ha/an, varianta 11.2.2 – lucrari cu utilaje uşoare pe pajişti importante pentru dropie – 190 euro/ha/an şi varianta 11.2.3 – lucrări cu utilaje grele pe pajişti importante pentru dropie – 169 euro/ha/an.
Pe parcelele angajate cositul poate începe numai după 1 iulie, fiind necesară lăsarea unor suprafeţe necosite până la 1 septembrie.
Plăţile compensatorii se acordă pentru respectarea angajamentelor pe o perioada de 5 ani. Indiferent dacă pachetul se aplică pe teren arabil sau pe pajişti permanente, nu este permis aratul sau discuitul pajiştilor existente în cadrul fermelor care au angajamente în derulare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!