Agitaţie mare pe holurile şcolilor din Oradea. Profesorii se tem că nu-şi vor primi integral drepturile salariale restante promise de Guvern. Dascălii orădeni fac tot mai multe supoziţii şi vorbesc chiar de o deturnare de fonduri.
„Aşteptăm cu emoţie data de 19 decembrie (data limită până la care ar urma să intre în conturile dascălilor drepturile salariale restante ce urmează a fi achitate în avans, pentru anul viitor, profesorilor care au obţinut hotărâri judecătoreşti definitive– n.r.). Auzim tot mai mult vorbindu-se despre un procent de 84% din totalul drepturilor pe care le-am câştigat în instanţă. Să înţelegem că Primăria deturnează fondurile? Sunt bani furaţi de un Guvern. Nu avem ce să facem decât să apelăm la instanţele de judecată. Iar dacă acestea au hotărât să ni se dea, nu înţeleg ce fac ei cu banii? Ceea ce fac ei, nu e numai ilegal, ci şi murdar”, a declarat un dascăl de la Liceul de Arte din Oradea care nu a dorit să-şi decline identitatea.
Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor îi asigură pe profesori că îşi vor primi salariile, precizând că Bihorul stă cel mai bine la acest capitol.
53,37 milioane lei au fost alocaţi pentru plata profesorilor, la nivel naţional. Pe Bihor, se vor achita 84% din titlurile executorii.
Profesorii care au dat statul în judecată și au câștigat procesele își vor primi salariile restante până pe 19 decembrie, promit guvernanţii.
„Titlurile executorii pentru anul viitor aferente profesorilor care au obţinut hotărâri judecătoreşti definitive pentru drepturi salariale restante vor fi achitate în avans până la 19 decembrie”, a anunţat pe 9 decembrie ministrul Administraţiei, vicepremierul Liviu Dragnea.
El a arătat că direcţiile generale regionale ale Finanţelor Publice şi administraţiile judeţene ale Finanţelor Publice au repartizat pe unităţi administrativ-teritoriale sumele prevăzute, cu sprijinul inspectoratelor şcolare judeţene, până la 10 decembrie, iar administraţiile locale vor rectifica bugetele proprii şi vor depune banii le sediile Trezoreriei până la 15 decembrie, astfel încât plata efectivă a sumelor să fie efectuată până la 19 decembrie.
Totodată, Dragnea a dispus ca prefecturile să transmită Ministerului Administraţiei situaţia pentru fiecare judeţ în parte până pe 16 decembrie
Nemulţumiri şi temeri
Dacă unii dascăli se tem că nu-şi vor primi deloc banii promişi, alţii sunt nemulţumiţi de faptul că nu-şi vor primi integral sumele restante.
„Eu nu cred că îi vom primi, deşi hotărârile instanţelor sunt executorii. Până ce nu văd banii în cont, nu cred nimic”, ni s-a confesat un profesor de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Oradea, dornic să rămână în anonimat.
„De ce doar 84% din sumele câştigate? Unde sunt ceilalţi bani?”, se întreabă liderul de sindicat de la Liceul de Arte.
Atât inspectorul şcolar general Nicolae Avram, cât şi city-managerul Primăriei Oradea, Eduard Florea, îi asigură pe dascăli că îşi vor primi, în zilele următoare, drepturile salariale restante.
„Azi am primit sumele definitive de la Trezorerie. În acest moment se lucrează la buget, iar vineri (mâine – n.r.) urmează să se facă rectificarea şi să se aprobe sumele pe care trebuie să le primească profesorii. Titlurile executorii sunt în curtea şcolilor. Comunicatul comun al Trezoreriei şi Inspectoratului Şcolar Bihor arată că se va acoperi un procent de aproximativ 84% din ceea ce înseamnă titlurile executorii scadente pe anul viitor”, a declarat Eduard Florea.
Despre acelaşi procent a vorbit şi profesorul Nicolae Avram, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor.
„Noi am trimis adresă la Minister şi după socoateala noastră s-ar putea asigura până la 84% din drepturile salariale restante pe care trebuie să le primească în avans colegii mei. Judeţul nostru are cea mai mare acoperire la nivel naţional pe hotărâri judecătoreşti”, a subliniat Avram, precizând că diferenţa de 16% ar urma să fie primită în prima parte a anului 2015.
Citiți principiile noastre de moderare aici!