Fermierii care practică sistemul de agricultură ecologică şi deţin un document justificativ emis de un organism de inspecţie şi certificare aprobat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale beneficiază implicit de plata pentru înverzire pentru suprafeţele în conversie sau certificate ale exploataţiei, utilizate pentru producţia ecologică.
Fermierii care au întreagă exploataţie ocupată cu culturi permanente beneficiază implicit de plata pentru înverzire.
Fermierii ale căror exploataţii se află integral sau parţial în zone care fac obiectul Legii apelor nr. 107/1996 şi Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice.
Obligaţia menţinerii proporţiei de pajişti permanente se aplică la nivel naţional astfel încât aceasta să nu scadă cu mai mult de 5% din proporţia de referinţă.
Un fermier poate declara aceeaşi zonă sau acelaşi element de peisaj o singură dată într-un an de cerere în scopul respectării cerinţei referitoare la zonele de interes ecologic.
Ecocondiţionalitatea, ca parte a Politicii Agricole Comune (PAC), este un mecanism care condiţionează acordarea sprijinului financiar din fonduri europene şi naţionale (plăţi directe, ajutoare naţionale tranzitorii, plăţi prin măsurile de dezvoltare rurală şi măsuri de piaţă), de respectarea unor norme obligatorii privind mediul, siguranţa alimentară, sănătatea animalelor şi a plantelor, bunăstarea animalelor, precum şi menţinerea terenurilor în bune condiţii agricole şi de mediu.
Scopul sistemului de ecocondiţionalitate este acela de a contribui la dezvoltarea unei agriculturi durabile, printr-o sensibilizare mai puternică a fermierilor în legatură cu necesitatea respectării acestor norme.
Potrivit prevederilor legislaţiei europene şi naţionale, orice fermier care solicită plăţi directe şi ajutoare naţionale tranzitorii (ANT) trebuie să respecte aceste norme pe tot pacursul anului, pe toate parcelele agricole din cadrul exploataţiei, indiferent de mărimea lor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!