15 spitale cu unităţi de tratament al urgenţelor cu infarct miocardic (AP-IMA) au primit de la Ministerul Sănătăţii 20 milioane de lei pentru achiziţii de medicamente şi materiale sanitare, a anunţat zilele trecute ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. „Am deblocat deja o sumă importantă, 157,8 milioane de lei, pentru monitorizarea, tratamentul şi îngrijirea pacienţilor critici din secţiile de Anestezie – Terapie Intensivă (ATI) din 79 de spitale care au astfel de secţii. Alte 20 de milioane s-au alocat spitalelor care au nevoie de medicamente şi materiale pentru bolnavii diagnosticaţi cu infarct miocardic acut, internaţi în secţiile de terapie intensivă”, a spus ministrul Sănătăţii.
Doar pentru infarctul miocardic acut
Ministrul a explicat că banii sunt alocaţi doar pentru tratamentul pacienţilor critici cu infarct miocardic acut din 15 unităţi sanitare: “Acest program, ca şi cel pentru ATI, erau încă de la începutul anului aprobate de comisiile de specialitate, existând şi prevederea bugetară necesară, dar nu au fost demarate. Acum, pacienţii diagnosticaţi cu infarct miocardic acut vor avea la dispoziţie materiale sanitare necesare pentru instalarea stenturilor în centrele de specialitate”, a subliniat ministrul Sănătăţii.
Potrivit ministeriabililor, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate asigura până în prezent sumele necesare pentru tratarea urgenţelor. Însă sumele sunt insuficiente, motiv pentru care Bănicioiu a amintit că Ministerul Sănătăţii derulează un program amplu de creare a unui sistem naţional integrat de management al marilor urgenţe, pre şi intra-spitalicesc.
Nu destul
Dr. Hadrian Borcea, medic-şef la UPU de la Spitalul Judeţean Oradea şi consilier al secretarului de stat Raed Arafat, a confirmat faptul că Spitalul Judeţean se numără printre cele 15 spitale cu suplimentul de bani de la Minister. Medicul a precizat însă că banii se alocă doar pentru infarctul miocardic acut nu va acoperi serviciile medicale de urgenţă pentru cazurile din acest an. Doctorul a explicat că anul trecut, la Spitalul Judeţean Oradea au fost finanţate de către Casa de Asigurări de Sănătate Bihor doar 50 de cazuri de infarct miocardic acut, deşi au fost rezolvate mai multe. În acest an se vor finanţa 140 de cazuri, dar numărul bolnavilor cu infarct miocardic acut ce vor fi salvaţi la Judeţean va fi de câteva ori mai mare.
Doctorul a explicat şi faptul că de la începutul anului, de când funcţionează angiograful de la Judeţean se lucrează permanent şi în regim de gardă, numai în primele trei luni rezolvându-se deja 60 de cazuri.
Dr. Borcea estimează că până la finele anului în curs, în jur de 200 de bihoreni şi oameni din judeţe limitrofe Bihorului care vor suferi infarct miocardic acut vor fi salvaţi la Judeţean. Se speră astfel, ca pe lângă acest supliment alocat celor 15 spitale din ţară, Spitalul Judeţean Oradea să mai primeacă fonduri pentru a se acoperi toate cazurile de infarct miocardic acut ce vor fi rezolvate anul acesta la Judeţean Oradea. În plus, medicul aminteşte că mai sunt şi alte afecţiuni ce ţin de urgenţă în domeniul cardiologiei şi care nu beneficiază decât de o finanţare infimă din partea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi pentru care ar trebui alocate alte fonduri.
Subfinanţare se întâlneşte şi în domeniul neurologiei, Ministerul Sănătăţii transmiţând că intenţionează să realizeze „acţiuni similare pentru pacienţii cu traumă si accident vascular cerebral, dar şi pentru cei cu risc de moarte subită”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!