În acest fel, autorităţile recunosc că infertilitatea este o problemă medicală şi pacienţii români au dreptul la tratamente medicale gratuite utile, a apreciat prof. Dr. Adrian Streinu –Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
Pentru a fi incluse în program, cele 250 de cupluri vor trebui să îndeplinească unele condiţii, printre care şi cea legată de vârstă (între 25 şi 40 de ani). Ulterior programul s-ar putea extinde şi la alte categorii de vârstă. Practic, Ministerul Sănătăţii va susţine financiar prima procedură de fertilizare in vitro, iar dacă aceasta trebuie repetată, următoarele costuri financiare vor fi suportate de cupluri. Bugetul noului program este estimat la aprox. 500 000 de euro anual.
Reproducere asistată
Ministerul Sănătăţii a iniţiat şi proiectul de Legea Reproducerii Umane Asistate şi Embriologiei, precum şi Codul de Procedură, ca urmare a îngrijorării publice cu privire la implicaţiile pe care noile tehnologii de reproducere asistată ar putea să le aibă asupra percepţiei şi valorificării vieţii umane şi a relaţiilor de familie.
Legea Reproducerii Umane şi Embriologiei vizează toate modalităţile de utilizare a spermei, ovulelor şi embrionilor cu aplicare umană şi toate investigaţiile pentru folosirea embrionilor umani vii.
Otilia Sandor
Citiți principiile noastre de moderare aici!