Persoanele interesate de dezvoltarea unei afaceri la țară pot depune, începând cu luna iunie, proiecte pentru a obține finanțare nerambursabilă de până la 50.000 de euro în cadrul programului lansat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).
Proiectele vor fi depuse în cadrul Măsurii 121 – Modernizarea exploatațiilor agricole din Programul Național de Dezvoltare rurală. Prin Măsura 121 sunt puse la dispoziția românilor fonduri europene de peste 220,5 de milioane de euro.
Eligibili
Ferma de familie este o exploatație în cadrul căreia fermierul poate desfășura o activitate economică, individual sau alături de membrii familiei. Ferma de familie produce pentru consumul propriu, iar surplusul este comercializat. Activitatea economică este înregistrată și autorizată, în condițiile legii.
Ferma familială nu va avea mai mult de 40 de UDE (unități de dimensiune economică), iar producția nu va depăși 48.000 de euro (1 UDE reprezintă echivalentul a 1.200 de euro).
Pot depune proiecte persoane fizice, cu condiția autorizării înaintea semnării contractului de finanțare, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale sau familiale și alte tipuri de beneficiari eligibili în cadrul Măsurii 121.
Finanțările se vor adresa celor care sunt pe producție, care au deja 3-5 capete de vaci cu lapte sau alte animale și care vor dezvolte afacerea până la limita minimă pentru piață, de 15-20 de capete.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale intenționează să pună la dispoziția potențialilor beneficiari, cu titlu gratuit, proiecte model și informații documentate tehnic pentru ferme de legume în câmp și în spații protejate, ferme de vaci de lapte, ferme de creștere și îngrășare porcine și ferme de găini ouătoare.
Pentru asigurarea cofinanțării, beneficiarii vor avea posibilitatea de a contracta credite printr-un fond de creditare creat de Ministerul Agriculturii.
Fermierul va beneficia de o serie de avantaje fiscale sau legate de asigurările sociale. Compensarea pierderilor de venit pentru fermele familiale se va putea face prin fondurile mutuale.
Pe lângă proiectul-tip gratuit, fermierul va putea beneficia și de fonduri pentru achiziția de utilaje sau de debândă subvențioante.
Citiți principiile noastre de moderare aici!